След бурни спорове в ОбС! Поставят паметен знак на Юрий Гагарин в Перник

Снимка: Архив

Внасят проекторешението за възстановяване на изгорелия пазар, стана ясно по време на сесията

Паметен знак на Юрий Гагарин ще бъде поставен в най-големия пернишки квартал “Изток”, реши Общинският съвет. Той ще бъде монтиран на кръстовището между улиците “Юрий Гагарин” и “Ленински проспект”. Предложението скара съветниците по време на заседание на Общинския съвет. Докладната записка бе внесена от Клуб „Встреча“, а поводът – шейсетата годишнина от първия полет на човек в Космоса. От клуба поискаха съгласието на минипарламента паметната плоча на космонавта, който е и почетен гражданин на Перник, да бъде поставена пред Двореца на културата или пред Минната дирекция.

Темата предизвика доста спорове в залата. Денислав Захариев от ГЕРБ не отрече заслугите на Гагарин, но предложи да бъдат поставени паметни знаци на деятели, допринесли за развитието на Перник. Любомир Жотев коментира, че в Перник Гагарин вече е почетен с улица на негово име. От БСП подкрепиха предложението за паметник.

Въпреки политическите искри, които прехвърчаха в залата, паметник на космонавта в града ще има.

По повод питане на съветника Милан Миланов за бъдещето на изгорелия в пожар пернишки пазар зам.-кметът Стефан Кръстев увери, че още на следващата седмица на вниманието на съветниците ще бъде предложено проекторешение за възстановяване на изгорелите части от централния пазар. Поет е и ангажимент според възможностите на закона да бъдат компенсирани засегнатите търговци от огнената стихия.

На коя фирма са възложени дейностите по изграждането на обекта, намиращ се между двата моста в центъра на Перник и в непосредствена близост до бившето кино “Кракра”? Този въпрос отправи към общинската администрация общинският съветник от групата на ПП ГЕРБ Андрей Павлов по време на заседанието на ОбС.

Той коментира, че обектът се изпълнява бавно и видимо некачествено. В рамките на една година са подменени плочките в половината участък, като новите вече са изпочупени. Останалата част от обекта продължава да стои в изходна позиция, като гражданите, преминаващи в района, са принудени да дишат прах, уточни Павлов.

Той настоя на следващата сесия администрацията да посочи фирмата, ангажирана с въпросния обект. Павлов попита също как се разходват средствата от 4-милионния кредит, който общината изтегли за инвестиции и оборотна дейност за справяне с последиците от пандемията. Какви инвестиции са направени със заема, който данъкоплатците трябва да връщат, заключи Павлов.