След гонитбата с нож в квартал Байкал! Задържаха под стража Павел, счупил колата на стоматолога Петър Соколов

sud

Мярка за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на обвиняем за кражба в условията на опасен рецидив и унищожаване на чужда собственост, определи Районен съд – Дупница. Районна прокуратура – Кюстендил, т. о. Дупница е привлякла Павел Б., на 28 години от София, живеещ в Дупница, като обвиняем за това, че на 08.05.2022 г., около 19, 30 ч. в гр. Дупница е унищожил противозаконно чужда движима вещ- предно панорамно стъкло на лек автомобил „Фолксваген Голф“, както и за това, че е отнел чужди движими вещи от автомобила – мобилен телефон и портфейл, съдържащ лична карта, шофьорска книжка и дебитна карта.
Съдът намира, че от доказателствената съвкупност събрана по делото, към този много ранен етап на наказателното производство, може да се направи, обосновано предположение, че именно обвиняемият Павел Б. вероятно е съпричастен към извършване на деянията, за които е привлечен в това му качество. Този извод на съда се крепи на базата на най-общ преглед на показанията на разпитаните до момента свидетели-очевидци, както и от дадените от обвиняемия обяснения, в които същият разказва за инцидента, както и от събраната до момента съвкупност от писмени доказателства. Съдът счита, че е налице и другата задължителна предпоставка по чл. 63, ал. 1 от НПК – реална опасност от извършване на друго престъпление, предвид множеството предходни осъждания на лицето, предимно за престъпления против собствеността, вкл. и при условията на повторност. Съдът намира, че съобразно изложеното обвиняемият има изградени трайни престъпни навици, които рецидивират постоянно, поради хероиновата му зависимост, с оглед на което Павел Б. представлява лице с висока обществена опасност.
Определението може да се обжалва пред Окръжен съд – Кюстендил, в 3- дневен срок.
Според очевидци, през целия ден Павел Б. е бил в квартал „Байкал” в Дупница. Той живеел при своята леля и се е лекувал от наркозависимост. Счупеният автомобил е собственост на сина на екскмета на Дупница, д-р Пламен Соколов. От автомобила на Петър Соколов са откраднати мобилен телефон и портфейл. Живеещи в квартала твърдят, че Павел Б. е бил в тежко абстинентно състояние и е размахвал нож. Това не е първият случай, при който синът на ексградоначалника индиректно е замесен в различни събития от подобен характер.
В края на миналата година, при полицейска акция в квартал „Байкал”, той попадна сред задържани за употреба на кокаин в гараж близо до семейната им къща.