След два протеста! Държавна приемателна комисия пристига в Симитли на 11 май за новия мост

След два мащабни граждански протеста, Симитли вече се доближава до осъществяването на голямата мечта на всички – въвеждане в експлоатация на новия мост между кв. „Ораново“ и град Симитли.
Модерното съоръжение, отговарящо на всички европейски изисквания, е напълно готово за пускане на движението по него. Завършени са всички строително – монтажни работи, приключени са и всички останали дейности, свързани с правилното и безопасно функциониране на съоръжението.
След десетилетия чакане да имамат нов мост и след повече от месец чакане, новото съоръжение да бъде пуснато в експлоатация, пристигна официален документ за назначаването на Държавна приемателна комисия. Тя трябва да се събере и започне работа на 11 май от 11.00 часа на строежа и да приключи работата си до 10 работни дни, което ще рече до края на този месец.
Новото мостово съоръжение е една от сбъднатите мечти на жителите на Община Симитли. Старият железен мост, изграден от немците през 1939 г., бе в изключително лошо състояние и въпреки усилията на Община Симитли да го поддържа, неговото демонтиране и израждането на нов мост, бе крайно наложително.
Още през 2000-та година в Община Симитли постъпва официално писмо от германската фирма, изградила Железния мост, в което се посочва, че срокът на годност на съоръжението е изтекъл и мостът вече не е безопасен за преминаване.
Близо две десетилетия, кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, а след това и народният представител Стефан Апостолов, подемат борба за изграждането на ново съоръжение. На 1-ви септември 2021 година усилията им дават резултат – започва работата по демонтиране на стария мост и изграждането на нов, който бе завършен изцяло преди повече от месец.
Месеци наред хората от кв. “Ораново”, а и много други жители и гости на община Симитли, се налагаше да обикалят по около 20 км. в едната посока, за да могат да стигнат до административната част на града, където са позиционирани не само всички институции, но също така аптека, Спешен център и друг вид обекти, каквито няма в кв. „Ораново“.
Съоръжението ще благоприятства не само за по-добрата свързаност на град Симитли и кв. „Ораново“, но и за още по-доброто развитие на бизнес климата, предвид двете Индустриални зони в Симитли.
Новият мост над река Струма е изграден по европейски модел. Той е двулентов, с пешеходни зони от двете страни. Поставено е модерно LED осветление, както и камери за видео наблюдение.
Припомняме, в четвъртък приключи протестът на главен път Е-79 край Симитли, при който жители на общината изразиха недоволство от забавеното пускане в експлоатация на новия мост над река Струма, който свързва най-големия квартал на града – „Ораново“ с централната част на града.
Около час продължиха протестните действия. Първоначално хора се събраха на пътя в квартал „Ораново“, който води към Разлог и Банско. Половин час след началото на протестните действия недоволството на хората се пренесе на главния път Е-79, с което беше блокирано движението както за Банско и Гоце Делчев, така и в посока Кулата.
Протестиращи споделиха, че докато не бъде позволено преминаването по моста се налага да пътуват около 25 км, за да стигнат до центъра на града и обратно в „Ораново“. В централната част на Симитли се намират всички административни сгради, училища, лекари, аптеки, а мостът е най-прекият път до тях.
Протестът е не само за моста, но и заради разрушените тротоари след ремонт на Агенция “Пътна инфраструктура” в село Полето и с искане да се поставят мантинели на пътя между Полето и Брежани, който е опасен, каза пред журналисти кметът на Симитли Апостол Апостолов. Той допълни, че това са живи села, с повече от 1500 души.