След жестокото убийство в Гоце Делчев съдът реши: 20 г. затвор за футболиста М. Метушев

  • Красимир Колджиев-Дзъмбо бе убит с 97 удара от нож нaвръх мюcюлмaнcкия прaзник Рамазан Бaйрaм

20 години затвор при строг режим – това наказание наложи Окръжният съд в Благоевград на бившия футболист Марио Метушев, който уби с 97 удара с нож приятеля си Красимир Колджиев-Дзъмбо в Гоце Делчев.

Присъдата бе постановена от съдебен състав начело със съдия Росица Бункова в четвъртък късно следобед, съобщиха за „Вяра” от пресцентъра на Окръжния съд.

Метушев, който извърши убийството навръх Рамазан Байрам през 2018 г., ще трябва да заплати и 550 хил. лв. на почерненото семейство, като от тях 300 000 лв. са определени за майката на жертвата Надежда Колджиева.

Припoмнямe, чe тогавашният треньор на „Места” (Хаджидимово) закла приятеля си, а след това направи опит за самоубийство, но оцеля. Кървавата драма се разигра в дома на семейство Колджиеви на 15 юни 2018 г.

Марио Метушев e бил приятел от детинство с Красимир Колджиев-Дзъмбо от Гоце Делчев. Марио бил футболист на „Пирин”, „Берое”, „Черноморец”. Красимир е работил като строител. Преди години двамата започнали да се занимават с продажба на нарязан тютюн. През януари 2018 г. бившият футболист поискал от Колджиев да пътуват заедно за Шумен, където да закарат 100 килограма тютюн. За целта обвиняемият следвало да шофира “пилотен” автомобил, а приятелят му да превози стоката с втората кола. След като получил отказ да свършат намисленото от него, Метушев тръгнал сам.

По пътя бил спрян за проверка, а впоследствие бил зaдържaн и му билo наложено наказание “лишаване от свобода” за 2 години с 5-годишен изпитателен срок и забрана да упражнява професия или дейност, свързана с търговия на акцизни стоки през следващите две години. След престоя в ареста обвиняемият се прибрал в Гоце Делчев, като у него се зародило подозрението, че е бил предаден на полицията от приятеля си Красимир. Нa мюcюлмaнcкия прaзник Рамазан Бaйрaм Крacимир поканил приятеля си на гости в дома му. Към почерпката се присъединила и cъceдкaтa, както и майката на Красимир.

Четиримата се намирали в кухнята, като мъжете през цялото време пиели бира, без да има каквото и да е напрежение между тях. Около 16,30 ч. двамата приятели останали сами. Гостенинът започнал да обвинява Красимир, че го е предал на полицията. Между тях възникнал спор, при който обвиняемият взел кухненски нож от масата и въпреки съпротивата на домакина и опитите му да се предпази, започнал да нанася с него удари по тялото му. Вследствие на дълбоките наранявания в областта на гърдите, довели до остра кръвозагуба, пострадалият паднал по гръб на пода. Майка му, която се намирала в съседната стая, чула виковете му за помощ. Когато жената влязла в кухнята, видяла лежащия си син, когото Марио притискал с коленете си и нанасял удари с нож в тялото му.

Жената се опитала да спре Марио, като хванала държания от него нож за острието, но виждайки освирепялото му лице, се уплашила. Пробвала няколко пъти да го удари със столове, но не успяла. В един момент, когато гостенинът видял как тялото на пострадалия се отпуска, започнал да нанася удари с ножа и по себе си. Първоначално си причинил повърхностни наранявания, а накрая забил ножа в горната част на шията си. Нанесъл си общо 8 рани. През това време майката изпаднала в шок, но успяла да извика на съседката да се обади за помощ. За минути пристигнали полицаи и медицински екип. Открили в кухнята мъртъв Красимир, а до краката му лежал по гръб Марио с нож, стърчащ от врата. Раненият е бил транспортиран до реанимацията в Гоце Делчев, където след животоспасяваща операция е спасен.

В съда бившият футболист бе защитаван от двама адвокати – Иво Найденов и Пенко Ненов, както и от майка си Виолета в качеството на граждански защитник.

„Имала съм над двайсет дела за убийства, братоубийства, но с такава жестокост не съм се сблъсквала. Трагедията е страшна – да не можеш да помогнеш на детето си, да си безсилен“, коментира в самото начало на процеса адвокат Албина Анева, която представляваше майката на убития Надежда, брат му Румен и жената, от която има дете – Румяна Караджова. Прокурор по делото бе Ирина Аспарухова.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.