След отказа на Нидерландия за Шенген: България остро „осъди“ репликата на Марк Рюте

Политическите партии реагираха светкавично на обидата

 

Решението на Нидерландия да блокира приемането на България в Шенгенската зона без граничен контрол предизвика остри реакции в България.

Своите становища по темата изразиха президентът Румен Радев, лидери на някои политически сили като ГЕРБ и БСП, както и министрите  Иван Демерджиев и Крум Зарков.Според президента Румен Радев, вместо европейска солидарност, България получава цинизъм. Тази позиция държавният глава изрази във Фейсбук. „Наскоро трима български полицаи загинаха, охранявайки външната граница на Европейския съюз. Премиерът на Нидерландия Марк Рюте недопустимо внуши, че тази граница би могла да се премине срещу 50 евро“, отбелязва държавният глава.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев отбеляза в позиция, че през последните месеци България е положила изключителни усилия, за да отговори на всички изисквания на европейските ни партньори. Успешно е преминала през две последователни проверки под ръководството на Европейската комисия и те са показали, че страната ни отговаря на всички изисквания на Шенгенското законодателство. „Трима наши гранични полицаи загубиха живота си, за да запазят сигурността на Съюза“, припомня министърът на вътрешните работи и добавя: „Сведохме до минимум вторичната миграция към Централна и Западна Европа, плащайки висока цена“. Според служебния министър на правосъдието Крум Зарков Нидерландия няма право да не ни иска в Шенген и начинът, по който са го направили, е абсолютно неприемлив, не е обоснован нито от техническа, нито от юридическа, нито от политическа гледна точка. Според Крум Зарков думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте са прозвучали в цяла Европа и тепърва ще се обсъждат, изказването му не е позиция на Европа, а точно обратното. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е коментирал темата за приемането ни в Шенген с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, с която разговаря в рамките на среща на ЕНП в Атина. „Благодарих й, че Европарламентът за пореден път подкрепи България по пътя й към Шенген и подчертах, че е недопустимо пред страната ни да се поставят допълнителни политически условия, след като отдавна сме изпълнили всички критерии за членство“, написа той във Фейсбук.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова нарече незаслужено и унизително блокирането ни. „България е изпълнила критериите за приемането ни в Шенген. Въпреки това ни третират като втора ръка хора. А ние не сме“, написа тя във Фейсбук. Шенген е една от малкото теми, която ни обединява. Нека всички заедно и категорично да защитим националния си интерес, добавя Корнелия Нинова. България, Румъния и Хърватия трябва да влязат заедно в Шенген, се посочва в позиция на европейските либерали, а България има право да бъде част от Шенген, защото отговаря на всички критерии, които регламентират това членство. Единайсет години комисията и парламентът настоятелно призовават за решение на Съвета и признават готовността на България и Румъния, но без резултат.

На 08.12. Нидерландия ще даде съгласие Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България, съобщава Нидерландска радиопредавателна корпорация. Медията съобщава, че нидерландското правителство е решило на заседание, че България все още не отговаря на условията за присъединяване към Шенген.