След откритите огнища на африканска чума близо 2000 прасета в Кюстендилско ще бъдат заклани от стопаните си до 7 дни

Виктор Янев, д-р Попниколов, д-р Гъгнев, Райчо Цветин
  • Със заповед на директора на БАБХ са определени 3 зони – А, В и С, в които се въвеждат специални мерки, най-строг ще е режимът в зона А

 

“За зла участ и за съжаление на територията на област Кюстендил са открити огнища на африканска чума по свинете. В тази връзка е получена заповед на директора на Агенцията по безопасност на храните с указания за предприемане на мерки в региона от областните и общински епизоотични комисии и РДГ. Хубавото в тази неприятна ситуация е, че все пак дойде време стопаните, които отглеждат домашни свине, да пристъпят към свинекол, идва Коледа, за да няма принудителна евтаназия. По отношение на лова искам да успокоя ловците, няма да има лов само в зона А, която покрива радиус от 1 км. В останалите зони ще може да има лов, придружен с мерки за биосигурност, както и задължението да се търсят трупове на останали диви свине”, каза областният управител на област Кюстендил Виктор Янев пред медиите по време на извънредното заседание на Областната епизоотична комисия в Кюстендил. То бе във връзка с открити огнища на африканска чума по свинете в землищата на Долна Козница и Страдалово, Невестинска община. Ловци от дружинките към Страдалово и Четирци при последния си ловен излет са попаднали на по 1 диво прасе, които при задължителната проверка се оказали с африканска чума.

На заседанието на Областната епизоотична комисия в Кюстендил бяха взети мерки във връзка с АЧС.

“Стопаните, отглеждащи прасета в т.н. “заден двор“, трябва да пристъпят към тяхното унищожаване. Срокът е 7 дни, а за неизпълнение на заповедта на областния управител Виктор Янев ще се пристъпи към административни мерки. Това не важи за четирите ферми от семеен тип, където мерките за строг пропускателен режим ще бъдат в сила. Това каза пред журналисти зам. областният управител Матей Попниколов след близо двучасово заседание на областната епизоотична комисия в Кюстендил.

Д-р Емил Гъгнев, началник на отдел „Здравеопазване на животните” към Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил, обяви гласуваните мерки от Областната епизоотична комисия, както и мерките и проверките, които ще бъдат предприети.

„На първо време ще бъдат иззети от нас двата броя отстреляни диви свине в землищата на селата Страдалово и Долна Козница, които се съхраняват при ловците. На животните ще бъде извършена дезинфекция и ще се предприемат мерки за недопускане на разпространение на вируса от двата броя трупове. Гласуваните мерки от Областната епизоотична комисия ще бъдат обявени със заповед на областния управител”, каза Гъгнев.

Здравчо Тодоров, директор на РДГ-Кюстендил

Чака се заповед на директора на РДГ за определяне на трите инфектирани зони – А, Б и С, където ще се извършат мероприятия под контрола на ДЛС и ДГС, и на Агенцията по безопасност на храните-Кюстендил относно спазването на биосигурността.

“Зона А ще е с най-строг режим – със забрана движението на физически лица, на превозни средства, дърводобив, събиране на билки и лов. Разпоредбата ще важи в рамките на 30 дни и ако няма ново огнище на болестта, ще отпадне. Другата зона е с площ не по-малка. Там се разрешава лов, но в първите дни без ловни кучета. В последната зона – 172 кв.км, се разрешава лов, но тя остава като инфектирана зона в рамките на шест месеца. Лова няма да го има само в четири ловища в зона А. Едно ловище в землището на село Страдалово, ловище в село Тишаново и две ловища в село Четирци”, информира Здравчо Тодоров, директор на Регионална дирекция по горите-Кюстендил.

Венко Калинчев, секретар на Ловно-рибарско сдружение „Елен”

Общо трите зони са с територия 200 кв.м

Близо 2000 прасета предстои да бъдат заклани след откритите огнища на африканска чума по свинете в област Кюстендил, от тях домашни свине са 1248 броя, или 1/3 от всички.

“Ловци от Кюстендилско от началото на ловния сезон са отстреляли малко над 350 диви прасета и едва сега при 2 се оказа, че има африканска чума. Още преди сезона ловците участваха в обучение заедно с д-р Гъгнев за вземане на проби от диви свине и това се оказа полезно”, каза Венко Калинчев, секретар на Ловно-рибарско сдружение „Елен”-Кюстендил.