След решение на пленума: БСП напуска парламента

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска парламентарната група на червените да напусне НС и поиска одобрение от пленума, който имаше заседание в неделя. След тежък почти тричасов дебат предложението й бе прието със 74 гласа „за“. 33-ма от делегатите са били против, а едва трима се въздържаха.

Преди да се стигне до това обаче, Нинова постави условия към мнозинството в лицето на ГЕРБ. Социалистите продължават да настояват за избор на нов ЦИК, както и за отмяна на поправките в ИК, връщане на преференцията, нов дебат за машинното гласуване. Тя дори поясни, че са отказали сделка на ГЕРБ относно поправките и отново повтори тезата, че ГЕРБ виждат, че ще загубят, и затова искали да превърнат диктатурата в държавна политика.

Идеята е червената група да напусне изцяло парламента, а не както есента на 2018 г. в пленарната зала да останат 20 души, които да се въртят по график, когато останалите обикалят из народа. Нинова призова гражданите за общ фронт срещу управляващите. БСП ще внесе сигнал до Венецианската комисия за промените в Изборния кодекс и отправи призив към президента да наложи вето. Ако то бъде отхвърлено, ще се внесе жалба до КС.

 

 

Източник: monitor.bg