След серия публикации във „Вяра”: КПКОНПИ рови в скандалните поръчки за ремонт на общински път до х. „Орлите” и ръждясалия стадион в Радомир, кметът Алексиев и заместничката Л. Димитрова отиват на съд

Любка Димитрова и Пламен Алексиев

Директорът Антон Славчев и спецпрокуратурата изискаха всички документи от градоначалника

 

Кметът на Радомир Пламен Алексиев и заместникът му Любка Димитрова отиват на съд. Окръжната прокуратура в Перник повдигна обвинения спрямо двамата.

Антон Славчев от КПКОНПИ

От държавното обвинение съобщиха, че на кмета на община Радомир Пламен Алексиев и заместник-кмета Любка Димитрова са повдигнати обвинения за това, че двамата са сключили неизгодни за общината договори, от което са настъпили финансови последици за общината. Алексиев е обвинен за това, че на 10 декември 2015 година в качеството си на кмет на Радомир се е разпоредил с бюджетни средства в размер на 39 835.11 лева в нарушение на чл.51, ал.1, чл.52, чл.55, ал.1 и чл.94, ал.4 от Закона за публичните финанси.

Анита Джамалова

Парите са били целева субсидия за капиталови разходи, предназначена за изграждане и основен ремонт на общински пътища. Средствата обаче не отиват по предназначението си, а за ремонт на общински улици в Радомир. Според прокуратурата вследствие на това престъпление са настъпили вредни последици за държавата, изразяващи се в неремонтиране на пътя от Радомир до хижа “Орлите” и пътя от Радомир до село Друган (подстанция “Червена могила”).

Галина Антова

По този начин се е създала и нагласа за недоверие на гражданите към държавата и функциите на финансовите й системи. Заместникът на Алексиев – Любка Димитрова, е обвинена за това, че в качеството си на зам.-кмет на общината тя е съставила официален документ с невярно съдържание. Документът – протокол за установяване завършването и за заплащане на строителни и монтажни работи. В протокола били удостоверени неверни обстоятелства, а именно – че са извършени строителни и монтажни дейности за ремонт на пътя от Радомир до Друган, възлизащи на стойност 20 900 лева. Реалната стойност на извършените дейности на същия път възлизала на сумата от 1064.89 лева.

Същевременно директорът на комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество Антон Славчев подхвана знакови обеществени поръчки, задвижени с благословията на кмета на община Радомир Пламен Алексиев. Славчев е изискал цялата документация, свързана с въпросните поръчки на община Радомир. Той уведомява кмета на Радомир Пламен Алексиев, че срещу него има сигнал и преписка в Специализираната прокуратура, откъдето са дали указание за извършването на щателна проверка по сключените договори с фирми, издадените заповеди от кмета, отчети и всички разходо – оправдателни документи и докладни записки.

Спецпрокуратура и КПКОНПИ се интересуват основно за обществените поръчки за санирането на блок 27, 28 и 29 в жк „Арката”, за ремонта на общински път до хижа „Орлите” след 2012 г. и поръчка за доставка и монтаж на мобилно спортно съоръжение за нуждите на община Радомир, проведена през 2015-2016 г.

Директорът уточнява, че от спецпрокуратурата изискват в много кратък срок цялата документация и настоява кметът Пламен Алексиев да предостави документите в 10-дневен срок.

Знаете, че през януари стана ясно, че прокурорът от Окръжна прокуратура-Перник Анита Джамалова привлече като обвиняеми кмета на Радомир Пламен Алексиев и заместничката му Любка Димитрова.

Алексиев ще трябва да обясни факта, че на 10.12.2015 година в Радомир в качеството си на длъжностно лице в нарушение на бюджетен закон – чл.51, ал.1, чл.52, чл.55, ал.1 и чл.94, ал.4 от Закона за публичните финанси, се е разпоредил с бюджетни средства с целево предназначение в размер на 39 835.11 лева. Парите представляват целева субсидия за капиталови разходи, предназначена за изграждане на основен ремонт на общински пътища. Помощта е предоставена на основание чл.50 от Закона за държавния бюджет на Р. България за 2015 година и отпусната на община Радомир по реда на чл.53, ал.6 от Закона за държавния бюджет на Р. България за 2015 година. Те обаче не отиват по предназначението, а за ремонт на общински улици в Радомир, намиращи се в жк “Арката“ и ул. “Голобръдска“, и за ремонт на път РЕR 1131 с. Друган – с. Старо село вместо за ремонт на път РЕR 3137 гр. Радомир – хижа “Орлите“ с дължина на участъка 5,3 км и ремонт на път РЕR 3138/І-1/ от пътя ІІІ-627 гр. Радомир – с. Друган (подстанция „Червена могила”) с дължина на участъка 2,9 км, предвидени в поименния списък на капиталовите разходи (приложение №7 към решение №6 от 13.02.2015 година на Общинския съвет-Радомир).

„От деянието са настъпили вредни последици за държавата, изразяващи е в неремонтиране на път РЕR 3137 Радомир – хижа “Орлите“ и на път РЕR 3138/І-1/ от пътя ІІІ-627 гр. Радомир – с. Друган (подстанция „Червена могила”), както в създаването у гражданите недоверие към държавата и функциите на финансовите й системи – престъпление по чл.254а, ал.2 вр. ал.1 от НК”, пише в прокурорското постановление, издадено на 23 януари.

След серия публикации на вестник „Вяра” през 2017 г. прокурорът от Окръжна прокуратура-Перник Галина Антова се зае с казуса с ръждясалия стадион за 200 000 лв., забъркан от кмета на община Радомир Пламен Алексиев и екипа му.

Според обвинението Пламен Алексиев и екипът му са пуснали столичната фирма „Пат къмпъна” ООД да сглобява мобилно спортно съоръжение втора употреба на стадиона в Радомир преди провеждането на търга, като на фирмата са платени 195 214, 80 лв.

Сигналът за престъплението беше подаден от Петър Николов от Радомир, който беше направил серия от снимки на окаяното състояние на спортното съоръжение, за което са броени близо 200 000 лв. По случая има много свидетели и огромен доказателствен материал, събран от радомирския адвокат Благойка Божкова. Досъдебното производство прокурор Антова е възложила на следователи от Окръжна следствена служба- Перник.