След смъртта на 23-ма ваксинирани: Норвегия променя указанията

Промените се отнасят до възрастните хора със заболявания. Стъпката бе предприета, след като 23-ма възрастни норвежци починаха само броени дни след ваксинация срещу Ковид-19. На 13 от тях е била направена аутопсия. Всички те са били над 80 години и с разклатено здраве, но въпреки това не може да се изключи вероятността смъртта им да е била причинена от странични ефекти на ваксината. Това обяви ръководителят на норвежката Служба за лекарствата.

Възможни странични ефекти

Известно е, че ваксините срещу Ковид-19, базирани на мРНК, могат да предизвикат странични въздействия като болка и зачервяване около мястото на убождането, главоболие, болки в мускулите и ставите, втрисане и отпадналост. Тези ефекти са възможни след употреба на ваксината на BioNTech/Pfizer с търговското наименование Comirnaty, както и след употребата на конкурентния продукт срещу Ковид, произведен от американската Moderna.

Съвсем нормално е ваксинацията да предизвика такива обичайни странични ефекти. Те показват, че организмът реагира и образува антитела. Затова изрично се препоръчва всички ваксинирани да остават под лекарско наблюдение поне 15 минути след поставянето на инжекцията – за да може да се реагира бързо в случай на непосредствени алергични реакции.

Твърде малко възрастни хора при клиничните изпитания

Преди да бъде допусната до употреба, ваксината на BioNTech/Pfizer беше тествана при 43 500 души, но само малка част от тях са били на възраст над 85 години. Най-възрастната участничка в клиничните изпитания е била на 91 години. И още нещо: към момента на ваксинирането нито един от доброволците не е бил с активно остро заболяване или в нестабилно здравословно състояние.

Договорът между Европейската комисия и BioNTech/Pfizer за доставката на ваксини си остава засекретен. Достъп до него нямат и членовете на Европейския парламент. Затова е неясно дали в договора са предвидени някакви ограничения, засягащи отговорността на BioNTech/Pfizer по отношение на техния продукт./dw.com