След становище на БАН за родното място на Неофит Рилски спорът между Банско и разложкото село Баня продължава

След становище на БАН за родното място на Неофит Рилски историческият спор между Банско и разложкото село Баня продължава.
На 24 август в Баня беше открит бюст-паметник на патриарха на българските учители и книжовници, на който е посочено, че “на това място е била родната къща на отец Неофит Рилски…”. Още преди официалната церемония новината за откриване на паметника предизвика остра реакция в Банско, където се намира къщата музей на Неофит Рилски и което се счита за негово родно място. Кметът на Банско Иван Кадев изпрати писма до Министерството на културата и до Българската академия на науките. Към БАН Кадев е отправил молба да бъде изготвено официално експертно становище от Института за исторически изследвания, с което академията да се произнесе за родното място на великия български възрожденец.
От Българската академия на науките публикуваха становищата на две от водещите научни организации в БАН – Научния архив и Института за исторически изследвания.
В становището на Института за исторически изследвания е посочено, че съвременната българска исторически наука приема, че Неофит Рилски е роден около 1793 година в Банско, откъдето произхожда и неговото семейство. От там посочват, че решението на въпроса има дълга предистория, тъй като от края на XVIII век в Банско-Разложкия край не са останали документи, които категорично и по безспорен начин да доказват кое е родното място на Неофит Рилски, както и годината на раждането му. В становището са посочени учени и изследователи, като някои от тях сочат село Баня, а други – Банско като негово родно място. Сред тях са Виктор Григорович и Константин Иречек, които твърдят “че видният наш книжовник и педагог е роден в село Гулийна баня (дн. Баня), Разложко”. Посочва се обаче, че са категорични заключенията в изследване на проф. Румяна Радкова, в което, въз основа на документи от личния архив на книжовника, съхранявани в Научния архив на БАН, се доказва, че Неофит Рилски е “роден и възпитан в Банско”.
От самия Научен архив към БАН проследяват становищата, в които се посочва Банско или село Баня за родно място на Неофит Рилски, като описват и документите по спора. Изводът на Научния архив е, че “Документите за родното място на Неофит Рилски са малко, защото самият той не е смятал за важно да даде подробности”. От тях обаче се вижда, че самият Неофит, както и негови съвременници, са го смятали за банскалия, пишат в извода си от Научния архив.
В коментар за БТА кметът на Разлог Красимир Герчев категорично заяви, че няма да променят надписа под бюст-паметника на Неофит Рилски, който беше открит в село Баня преди седмица. Той подчерта: “Имаме много забележки към това становище… и искаме исторически специалисти да направят обективно изследване”.
Румяна Ячкова, която е дъщеря на основателя на инициативния комитет в Баня, който подкрепя тезата, че именно разложкото село е родно място на Неофит Рилски, заяви, че през десетилетията работа на комитета са събрани много исторически сведения, публикувани в различни години от историци и изследователи, които дават противоречиви данни. Затова и настояват за по-обстойно изследване, което да бъде извършено от историци, с което да се установи недвусмислено къде е родното място на Неофит Рилски.