След трагичния инцидент! Сапарева баня се вдигна в защита на Радостин Гювийски

  • С подписка и парични дарения подкрепиха 30-годишния шофьор на катафалка, блъснал и убил курортистка

  • Инцидентът е нелеп, но това не оневинява Гювийски, коментират в социалните мрежи

Голяма част от населението на Сапарева баня се обедини в подкрепа на Радостин Гювийски. Различни инициативи се организират в социалните мрежи.

Приятели на 30-годишния мъж стартираха подписка в негова защита. Буквално за няколко часа бяха събрани 1000 лв., необходими за адвокатски хонорар. Снимка на Гювийски с надпис „Аз не съм убиец” се споделя масово в една от големите групи във фейсбук – „Видяно в Сапарева баня”.

Припомняме, че преди три дни младият мъж шофира катафалка и на заден ход блъсна жена, която почина в болница.

65-годишната Марияна С. от Банкя била на почивка в курортния град със съпруга си. Инцидентът станал пред хотел на улица „Германея”, където семейството пристигнало и сваляло багажа си, за да се настани. В това време Радостин, който се връщал от погребение, подминал улична чешма и се върнал на заден ход, за да пие вода. Не видял жената зад катафалката и я блъснал. Тя е транспортирана до болнично заведение в Дупница, където е починала. Пробата за алкохол на водача е отрицателна, но тази за наркотици се оказала положителна. Той бе задържан с полицейска заповед за 24 часа.

За случая е уведомена Районната прокуратура в Дупница. Назначени са и експертизи, които да установят обстоятелствата по тежкия инцидент.

Почти веднага след арестуването на Радостин Гювийски негов приятел – Михаил, инициира кампания за набиране на средства за съдебни разходи. Сумата от около 1000 лева за хонорар на ангажирания със случая адвокат се оказа непосилна за младия мъж и неговото семейство. „Парите са събрани, но на Ради ще му трябват още, затова не спираме кампанията. Периодично ще публикуваме във фейсбук информация за това как се изразходват средствата. Благодаря на всички хора и фирми, които подпомагат каузата за оневиняването на един добър човек. Нека спрем сълзите на родителите му”, написа малко по-късно Михаил.

На няколко места в Сапарева баня вече се събират подписи в подкрепа на 30-годишния Гювийски. Бланки са оставени в няколко хранителни магазина и ресторанта, в баничарница, пекарна, кафене и обекти за търговия с козметика, дрехи и  строителни материали. Огромна част от бизнеса в курортния град застана зад младия шофьор. „Ради винаги ни е помагал. Реагирал е бързо, когато сме имали проблеми. Разчитаме на него, а сега той на нас”, заявиха от един от най-големите ресторанти в Сапарева баня.

„Момчето е много добро и трудолюбиво. Винаги е готов да помогне на всеки и по всяко време на денонощието, независимо дали познава човека”, коментира Василка Димитрова от курортния град. Според Християна Сапаревска, която живее в близост до мястото на инцидента, курортистите много често ходят по средата на шосето, а от страната на банята почти постоянно има колона от спрели коли и видимостта е силно ограничена. „Това не е пешеходна зона, каквито има по морските курорти, а главна улица”, посочва още Сапаревска. Жители на Сапарева баня допълват, че идентична е ситуацията на улица „Липа”, където също има опасност от възникване на тежки инциденти. Повечето от коментиращите в социалните мрежи са категорични, че става въпрос за нещастен случай. „Една секунда може да съсипе живота ти. Трагедията е огромна както за семейството на жертвата, така и за Ради и неговите близки”, смятат те.

Въпреки подкрепата, която среща сред жителите на Сапарева баня, не малка част от коментиращите в социалните мрежи не одобряват факта, че пробата за наркотици на Радостин е положителна.  “Ако при инцидента беше пострадало дете или роднина на някого от близките, които го защитават, едва ли щяха да реагират така. Инцидентът е нелеп, но това не го оневинява, че се е качил да управлява превозно средство след употреба на наркотици. Съдът е този, който ще прецени има ли вина, каква е и ще издаде присъда”, коментират в социалните мрежи в Дупница и Сапарева баня.

Радостин Гювийски е несемеен, през деня е работил като шофьор на катафалка, а вечер – като диджей.