България и Северна Македония задвижват ГКПП „Клепало“

Проектът ще се финансира с 10.3 млн. евро от новата трансгранична програма на Европейската комисия

България и Северна Македония задвижват изграждането на граничния пункт „Клепало“ между Струмяни и Берово. Проектът ще се финансира с над 10.3 млн. евро от новата трансгранична програма, която бе одобрена наскоро от Европейската комисия.
Това реално е първата покана за кандидатстване по програмата. Ще реализираме една 20-годишна мечта на жителите от региона, при това в много важен момент в развитието на отношенията между двете държави“, коментира зам.-министърът на регионалното развитие Десислава Георгиева, цитирана от пресцентъра на ведомството.
Стартирането на поканата за изграждане на пункта е взето на първото заседание на Комитета за наблюдение на програмата, проведено в Струмица. На него са одобрени и насоките за кандидатстване по подготовката и строителството на граничния пункт. Бенефициенти са Областната администрация в Благоевград и Митническото управление в Република Северна Македония.
Георгиева допълни, че изграждането на новия граничен пункт ще улесни натоварения трафик между двете държави, ще стимулира икономическото развитие на региона и ще осигури директен достъп до магистрала „Струма“, която е важна част от трансевропейската транспортна мрежа.

Припомняме, че още през юли експертна група между двете държави даде „зелена“ светлина за изготвяне на инвестиционния проект. Тогава от МРРБ съобщиха, че предстои комисия в АПИ да избере вариант за изграждане на 17-километровата отсечка между българската граница и Струмяни, включително провеждането на екологичните процедури.
През февруари АПИ даде заявка, че работи приоритетно за доизграждането на трасето до бъдещия граничен пункт. Една част от него трябваше да се ремонтира, а друга – да се изгражда тепърва. До момента няма информация какво се случва с довеждащата пътна инфраструктура.
Разширяването на граничния капацитет между държавите бе договорен в началото на годината.
Сега между държавите има три действащи пункта – „Гюешево”, „Логодаж” и „Златарево”.