След 50 години! Започна реконструкция на пътя Кресна-Влахи

Отец Людмил благослови обекта, кметът се надява хората от Влахи да се завърнат

С официална церемония „първа копка“ беше даден старт на реконструкцията на пътя Кресна-Влахи. Пътят ще се обнови по проект на стойност около 9 млн. лева.

“Това е дългоочакван проект, чакан повече от 50 години”, каза кметът на Кресна Николай Георгиев. Предстои да бъде изграден 9 км асфалтов път от рампата на жп прелеза в Кресна до центъра на Влахи, на места пътят ще бъде разширен, ще се изградят отводнителни шахти.

Георгиев посочи, че пътят е черен, за да се осигури преминаване по него, до момента е подравняван по няколко пъти в годината. От община Кресна припомнят, че проектът за инвестиционен разход за пълна реконструкция и модернизация на общинския път до Влахи е одобрен от Министерски съвет през септември тази година.

В края на октомври е подписано споразумение между Министерство на регионалното развитие и благоустройството и кмета на Кресна за предоставяне на финансиране в размер на 4,7 млн. лева с ДДС за изпълнение на първия етап от дейностите по реализация на реконструкцията.

Средствата за втория етап ще бъдат осигурени от бюджета на МРРБ за 2023 г. От общината посочват, че това е една от най-големите инвестиции в инфраструктурата за община Кресна в последните години.

Проектът е изключително важен за нашата община, в миналото Влахи е бил общински център и е наброявал над 2800 души, каза за БТА Николай Георгиев. Той посочи, че в момента селото е почти обезлюдено, но надеждите са, че след изграждане на пътя ще е притегателно място за изграждане на вили и къщи за гости.

Влахи е родното място на Яне Сандански, за нас е важен исторически център, отделно се отглеждат автохонни породи овце и кози, районът е развит туристически и се надяваме да бъде по-развит с изграждане на пътя, каза още общинският кмет.

Началото на реконструкцията бе дадено с водосвет в местността „Влахина чешма“, отслужен от отец Людмил, в присъствието на общинското ръководство, представители на фирмата изпълнител, жители на общината.