Словакия също се отказа от “АстраЗенека”

Починалите в Индия надминаха 250 000, а индийският вариант на COVID-19 вече е засечен в 44 държави

Словакия стана поредната държава в Европа, която обяви, че спира ваксинирането срещу COVID-19 с препарата на “АстраЗенека”. Местното здравно министерство обяви, че прекратява поставянето на първи дози от тази ваксина, като единствено ще се поставят втори дози на инжектирани вече хора, за да бъде завършен имунизационният цикъл. Решението бе взето, след като през миналата седмица бе съобщено за смъртта на 47-годишна жена, като причина бе посочена именно поставянето на ваксина на “АстраЗенека”.

Продължава да се задълбочава и кризата с пандемията от COVID-19 в Индия. За изминалото денонощие са регистрирани нови 4205 смъртни случая, с което общият им брой от началото на март м.г. става 254 225. Това обаче са официално регистрираните починали. Предполага се, че броят им е много по-голям, тъй като в момента заразата се разпространява с пълна сила в селските райони, където болниците са малко и данните не отразяват реалното положение.

Властите в Северна Индия обявиха, че дори са монтирали мрежа през свещената река Ганг, след като във водите й се появиха телата на десетки жертви на COVID-19. Предполага се, че роднини пускат телата в реката, защото не могат да си позволят дърва за традиционни индуистки кремации или пък крематориумите са претоварени. Според Световната здравна организация (СЗО) индийският вариант на COVID-19 се разпространява все повече и вече е открит в 44 държави.