Служебният министър на образованието проф. Денков прехвърли топката за Ковид мерките към общините

  • Рилският манастир събра журналисти, политици и общественици на Шестнадесетата световна среща на българските медии

  • Патриарх Неофит: Бъдете докрай верни на истината

Цар Симеон Втори откри Шестнадесетата световна среща на българските медии в Рилския манастир и Кюстендил. Темата на форума, организиран от Българската телеграфна агенция, е “Медии и истина”.
Цар Симеон Втори припомни, че първата медийна среща е била инициирана от предишния генерален директор на БТА Максим Минчев, който почина миналата година, и отбеляза, че го помни с добро, най-вече заради неговия позитивизъм.
Той обърна внимание на три думи, които започват с “о” – обител, обективност и отечество. Той посочи, че Рилската света обител, която е свързана от ранното му детство с добри и тъжни спомени, винаги е била в сърцето му и затова се радва, че БТА е намерила най-точното място за истината в този манастир.
Другото “о” е обективността. Мисля, че е ненужно да наблягам на нея пред вас, които сте професионалисти, които сте връзката с чужбина и нашата родина, отбеляза цар Симеон Втори. Той посочи, че обективността става все по-важна в един глобализиран свят и сравняваме обективността с истината.
И последното “о”, което, разбира се, за мен лично е най-важното, това е отечеството, отбеляза цар Симеон Втори. Може би защото аз съм живял прокуден толкова години, гледах към това отечество с още по-голяма любов, посочи той. И добави, че след това се е завърнал, за да допринесе с още, а не само с това, което се е опитал да направи по време на дългите му години изгнание.
Генералният директор на БТА Кирил Вълчев отбеляза, че е хубаво да изчистим въпроса с понятията. Той посочи, че цар Симеон Втори е цар Симеон Втори, защото от 1943 до 1946 г. е цар на България. Както наричаме президентите Първанов, Стоянов, Плевнелиев президенти и след като са престанали да бъдат такива, така трябва да наричаме и царете си, добави Кирил Вълчев. Той напомни връзката на цар Симеон Втори с Рилския манастир, където е погребан баща му цар Борис Трети, както и че като възпитаник на Военната академия в Пенсилвания, САЩ, използва името “кадет Рилски”.
Колко е важна етиката в журналистиката, не трябва да забравяме при обсъжданията тук, в Рилския манастир, и в Кюстендил, отбеляза Вълчев.
Бъдете докрай верни на истината и нека тя винаги да бъде вашият избор, защото само истината е тази, която ни прави действително свободни в нашия свят на объркани духовни ориентири и невярно подредени ценности. Това пише патриарх Неофит в приветствието си до организатори и участници на 16-ата Световна среща на българските медии, която започна днес в Рилската света обител. В приветствието си до форума, прочетено от игумена на Рилския манастир, българският патриарх призовава: Отстоявайте истината с цената на всичко и Всеблагият Бог, Който е Бог на истината, Който проводи в нашия свят Своя Единороден Син, за да свидетелства за истината, Чийто Дух е истина и Който очаква и от нас да ходим в истина, ще благославя вашия труд и вашите усилия навеки.
“Бих искал да поздравя организаторите за избора на Рилския манастир, защото българската духовност, образование и нашият морал е дълбоко вкоренен в християнските традиции, и е това, което ни прави българи по света”, каза по време на откриването на 16-ата Световна среща на българските медии в Рилския манастир министърът на образованието Николай Денков. Той посочи, че с 375-те български неделни училища в 43 държави на пет континента това е може би най-развитата институция, която поддържа българския дух днес навсякъде по света.
Министърът на образованието каза, че институцията върви нагоре от родителите, но и от децата, които искат да запазят българското в себе си, независимо къде се намират.
“За периода от последните 12 години броят на българските деца, които се обучават в българските неделни училища, е нараснал почти десет пъти, което показва как държавата майка би могла да умножи усилията на хората по света, за да се чувстват българи, независимо от това къде искат да живеят”, посочи още министър Денков.
Той подчерта, че МОН не само ще продължи да подкрепя, но и ще увеличи своята дейност, за да може всеки да получи усещането за досег до държавата, да може да научи български, да се чувства свободно да се интегрира в българската страна във всеки един момент от живота си.
“С това се надявам, че ще дадем добър пример на другите министерства и ще успеем по един синергичен начин да помогнем на българите по света. “Предстои да подпишем и реализираме с БТА меморандум за съвместна дейност, така че успехът на всяко едно училище да отекне по целия свят. Ще направим така, че съвместната дейност на българските медии в чужбина и българските неделни училища да служат за пример по целия свят”, каза още министър Денков.
Решенията за преминаване към дистанционно обучение трябва да се вземат на общинско ниво според него. Във връзка с образованието най-големите проблеми са в малките градове и селата, които обаче се оказват по-малко засегнати от епидемията от коронавирус, посочи министърът на образованието. Той даде пример с община в Кюстендил, където има тридесет процента отсъстващи ученици, докато в други общини в тази област процентът е нула. “Този областен подход не е удачен, ако ние се грижим за обучението на децата”, допълни министърът на образованието. Няма опасност за финансовата стабилност на учебните заведения, увери още Николай Денков. Той каза това по повод изразени от училищни директори опасения от големи разходи около противоепидемичните мерки: „Огромната част от училищата – над 80%, всъщност са добре финансово и имат средства да посрещат нуждите си. Въпросът е за останалите 10-20%. С работодателските организации следим внимателно, ако има проблеми, ще реагираме за конкретно всяко училище“.

Николай Денков посочи, че се обменя непрекъснато информация с Министерството на здравеопазването във връзка с разпространението на коронавируса. В понеделник до обяд от Министерството на образованието ще бъде изпратен коментар на база предложенията на здравното министерство и на база на това ще бъде взето общо решение, допълни Денков.

Световната среща на българските медии е форум, който през годините без съмнение доказа своята жизнеспособност като платформа за обмен на информация, на медиен опит, но също така и като средище, което поддържа жива връзката на България с българските общности по света, каза министърът на външните работи Светлан Стоев по време на откриването на 16-ата Световна среща на българските медии, която се провежда от днес в Рилския манастир.
Министър Стоев отбеляза, че манастирът е един от непреходните символи на силата на българския дух, а българските журналисти са негови пазители и посланици на българското.
Той отбеляза, че сънародниците ни зад граница са най-влиятелните посланици на страната ни, а активността им като граждани и журналисти дава възможност името на България да се чува и знае с добро по света.
В 16-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА, участват близо тридесет журналисти от седемнадесет държави.