Служители на НОИ в Перник и Кюстендил спряха работа! Искат увеличение на заплатите

30% увеличение на заплатите искат работещи в системата на НОИ. В цялата страна в четвъртък имаше протести. Служителите са категорични, че увеличението да бъде със задна дата – от 1 януари тази година.

Близо 60% от служителите в териториалното поделение в Перник също се включиха в протеста.

Във времето от 10 до 11 часа, те излязоха пред сградата на ТП НОИ-Перник с плакати на които се четеше: “Не“ на обидно ниските заплати; Без служителите в НОИ няма пенсии и т.н.

Те увериха, че приемните на ТП на НОИ-Перник в момента не са прекратили работа, въпреки че колегите им, които обслужват гражданите, също подкрепят тези искания, но от уважение към жителите в региона, които са дошли за някаква услуга, те ги обслужват. По думите им заплащането е крайно неадекватно и не отговаря на извършения труд.

Служители на Националния осигурителен институт в Кюстендил също излязоха на предупредителен протест. “Много сме натоварени. Допълнителните ни задачи са много. Законодателството се променя и ние трябва да реагираме адекватно. При нас вече има прецедент, имаме напуснали служители. Една брутна заплата на експерт варира от 1 200 до 1 300 лева, чистото възнаграждение е около 1 000 лева, което е малко над минималната заплата“, обясни Силвия Стоичкова, председател на синдикалната организация на КНСБ.

От синдикалните организации информираха, че в проектобюджета за държавното обществено осигуряване за 2023 година разходите за НОИ не са променени въобще.Работещите в системата на НОИ са категорични, че ако исканията им не бъдат удовлетворени ще предприемат ефективни и безсрочни стачни действия.

От КТ „Подкрепа“ обявиха, че в стачката в четвъртък са се включили близо 2200 служители. В системата на института работят близо 3600 души.