Служители на РЗИ в Благоевград и Перник протестираха за достойно заплащане: Едва оцеляваме

Ниските доходи са причина и все по-малко квалифицирани млади хора да проявяват интерес към работа в здравните инспекции

Служители на Регионална здравна инспекция (РЗИ) в Благоевград и в Перник излязоха по време на обедната си почивка пред сградите на инспекците, за да изразят с протест искане за достойно заплащане на труда им.
Синдикалният представител на служителите в Благоевград Валентина Георгиева каза, че предвид инфлацията, работещите в здравната инспекция са поставени „в позиция на оцеляващи“. По думите ѝ средната заплата в РЗИ – Благоевград е около 1000 лева, като има служители, чието нетно възнаграждение е около или малко над минималната работна заплата.
Последното увеличение на заплатите е било в края на 2020 г., казаха протестиращите. По време на пандемията от COVID-19 са получавали допълнителни средства, „но те бяха многократно изработени от нас“, каза Валентина Георгиева.
С 20 години стаж заплатата ми е 1064 лева, защото имам и извънреден труд, каза инспекторът в РЗИ – Благоевград Надя Гогова, която показа пред журналисти фиша от последната си заплата. Негодуванието е свързано с това дали заслужаваме да бъдем възнаградени достойно или не, посочи Бианка Равначка – началник на отдел в здравната инспекция в областния център.
Валентина Георгиева каза, че ниските доходи са причина и все по-малко квалифицирани млади хора да проявяват интерес към работа в здравните инспекции. “Намаляват кадрите с медицинско образование в здравната инспекция и тези, които са на работа са в предпенсионна и пенсионна възраст, даже се наложи връщането на пенсионирани хора, защото нямаме квалифицирани кадри, които да работят за тази заплата.“, посочи Георгиева.
Валентина Георгиева посочи, че до момента не са получили отговор на изпратените от тях искания, затова прибягват до протестни действия. Протестът бе подкрепен от всички служители, които са на работа, допълни тя.
И служителите на РЗИ в Перник се присъединиха към недоволството на колегите си в цялата страна с искания за достойно заплащане.
Работещите в РЗИ заявиха, че са на предела на силите си, но въпреки това продължават да бъдат на първа линия и да изпълняват задълженията си по опазване здравето и живота на гражданите. Оценките за дейността ни са високи, но трудът ни остана отново недооценен и заплатите непроменени, заявиха протестиращите.
В декларация до министерството на здравеопазването те настояват за незабавно увеличение на основните им възнаграждения. Натоварването е огромно, а заплатите ни са едни от най-ниските в системата на държавната администрация и бюджетната сфера, недоволстват протестиращите. Снимка: БНР