Слухове изправиха на нокти ресторантьори: Община Самоков тегли 60 млн. кредит за строителство в Боровец, ако блъснат къщичките, сме обречени на фалит – 500 души остават без работа

 

35-01-09
Владимир Георгиев и Сия Шехтанова

60 млн. лв. ще тегли кредит община Самоков за строителство в Боровец, след като бъдат блъснати така наречените къщета. Този слух изправи на нокти ресторантьори и собственици на търговски обекти в курорта. Според мълвата на тайна среща преди седмица е била дискутирана съдбата на курорта Боровец. Общинската администрация от ствоя страна се готвела да изтегли пореден кредит.

Този път кредитът е за апетитно строителство в т.нар. „златен триъгалник“ в Боровец. В него попадат около 48 къщички – ресторанти на самоковци. Към настоящия момент от наеми на къщичките годишно в хазната влизат около 800 000 лв. Според слуховете намерението било да се бутат сегашните обекти и поетапно да се правят нови. За това били необходими около 60 милиона лева. „Защо да се тегли пореден кредит, после да се вдигат отново данъците на самоковци? Местният бизнес е обречен на фалит“, притеснено питат жителите на Самоков. Дискусията за „златния триъгълник“ е отколешна. Тя върви от години, но през мандата на сегашния кмет Владимир Георгиев процедурите са задействани с пълна сила. През късното лято на 2016 г. темата за бутането на къщичките в Боровец беше обществено обсъждана в самоковското читалище, а по-късно и в София.

Идеята на общината предизвика скандал между самоковските чиновници и наемателите на търговските обекти. После администрацията презентира идеите си пред архитекти и проектанти в София. По неофициална информация преди дни се е състояла среща в Общинска администрация-Самоков в отдел ТСУ. В нея са взели участие около десетина души от общинската администрация. Те са обсъдили размера на бъдещия заем от 60 милиона лева за развитието на „златния триъгълник” в Боровец. Парите вероятно ще са от два източника – собствени средства и от банката. Според анализатори възвръщаемостта на тази инвестиция е невъзможна. „Кое налага да се инвестира толкова голяма сума, след като има много обекти – улици в Самоков, водопроводи и т.н., да не говорим, че по селата нямат нито водопровод, нито канализация. Да не говорим, че общината не инвестира в обекти, които биха дали хляб на местните“ – коментират бизнесмени от Боровец. По неофициални данни за „триъгълника“ и проектното задание ще излезе на общината 600 000 лв. Освен това общината разполага с готов план, платен още преди години на екипа на архитект Петко Еврев. При наличието на план защо ще се дават пари – 600 000 лв.? „Директно се загробва общината, в която има много безработни, товарят се излишно данъкоплатците”, коментират самоковци. За новия проект не е правена икономическа обосновка. Хората питат на кой какво се обеща, за да се изпълни това намерение?

За да се осъществи идеята, ще се наложи изсичане на много борове в централната част на курорта, предполагат експерти. „Боровец ще се превърне в бетонен курорт като по Черноморието. Имаме ли гаранция, че ще намерим място в курорта?”, питат самоковци. Ресторантьорите не оспорват, че има нужда от освежаване и подобряване на търговските обектите, но тъй като договорите им винаги са били за по една година, никой не е инвестирал.

Припомняме, че през м.г. областният управител на Софийска област даде на съд две решения на Общински съвет-Самоков за удължаване договорите на къщетата в Боровец. С решение №225 от заседание общинарите тогава решиха кметът Владимир Георгиев да подпише анекси със собствениците на така наречените „временни обекти“ за поредното удължаване срока на ползване. В позицията на кмета Владимир Георгиев – вносител на докладната, и на общинарите, гласували решението, се сочи, че предстои изготвянето на нов кадастрален план на курорта, след което терените ще бъдат давани по законоустановения ред – чрез търг или конкурс. „За“ гласуваха 26 съветници и 2-ма „въздържал се“. В съответствие с предоставените му правомощия да контролира законността на актовете на общинските съвети, областният управител върна цитираното решение като неправомерно. Но тогава, вместо да се съобрази с правните норми, председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева решава и организира прегласуване на решението – неприсъствено чрез подпис. По този начин с решение № 267 от 13.05. 2016 г., подкрепено от 16 общинари, което е абсолютният изискуем минимум гласове, съветниците потвърдиха първоначалната си воля и възложиха на кмета да подпише анексите. В резултат областният управител на София-област сезира съда.

В мотивите на областния управител се посочва, че срокът за продължаване на договорите превишаваше многократно допустимия срок, визиран в Закона за управление на общинската и държавната собственост, който е десет години. Двойно по-дългият период на наемни отношения спрямо максимално допустимия по закон налага незабавно прекратяване на договорите. В случай че местните управници решат да продължат ползването на терените за поставяне на временни търговски обекти, то това следва да стане на база проведен търг или конкурс, както се изисква в нормативната уредба. Продължаването на наемните отношения на община Самоков със собствениците на обекти над максимално допустимия срок само по себе си е нарушение на закона, обясняват експери. Правното основание, на което тогавашният кмет Николай Китов даде терените, се отнася за поставяне на преносими, временни обекти, за временно съхранение на строителни и други материали. Всички търговски обекти обаче бяха изградени върху трайни бетонни фундаменти, издигнати на два, че и на 2-5 етажа. Съответно строежите не са съгласувани с ВиК, енерго, противопожарна служба. Не е обследвано съответствие, съгласно изискванията на Закона за опазване на околната среда. Оттогава срокът на ползване на терените е десетократно удължаван и към днешна дата надхвърля над два пъти допустимия по закон.

Предстои решението на съда, който най-сетне да реши окончателно законни или не са къщетата в Боровец.

„От година на година туристите в Боровец са все по-нископлатежоспособни и туроператорите констатират спад на чуждестранните туристи. По подобни курорти туристите не търсят лъскави обекти, а такива близки до природата“-коментират управители на заведенията. „През 2009-2012 г. община Самоков инвестира в строеж на хотел в к.к. Боровец върху собствен терен, след това го продаде на загуба, но само общината беше губеща.

Наемателите имат намерение да инициират среща с общинските съветници, за да им изяснят кое налага тази промяна, при положение че план има. „Редно е да не се взимат безумни решения, а да се проведе наистина адекватна политика в интерес на хората“, допълват още от къщичките в Боровец. Изглежда Боровец ще се превърне в строителна площадка, около пистите и централната част ще се сече – коментират самоковци. На миналата сесия самоковският градоначалник заяви пред съветниците, че всичко зависи от тяхното решение, същевременно се провеждат тайни срещи, на които се дискутира съдбата на курорта.

По предварителни данни около 500 души от Самоков, работещи сега в къщичките, ще станат безработни. На сесията през месец януари съветникът от ГЕРБ Валентин Милушев попита дали ще се продължат договорите на къщичките в Боровец. „Това зависи от Общинския съвет“ – заяви кметът Владимиров. „Договорите са до месец април, ако останат, ще се актуализират договорите им“ – допълни още кметът Владимир Георгиев.

„Кой ще плаща този кредит – и внуците на самоковци ли?“ – коментира се усилено в града. Припомняме, че на 29 юни миналата година в залата на читалище „Отец Паисий-1859“ в Самоков се проведе и първото предварително обсъждане на концепция за международен архитектурен конкурс за идеен проект за нова централна част на к.к. Боровец. Конкурсът се организира от община Самоков с подкрепата на Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите в България и Съюза на урбанистите в България. Освен представители на възложителите в лицето на кмета и главния архитект арх. Надежда Клинчева-Колева и на организационния екип на конкурса – арх. Бойка Огнянова и урб. Ангел Буров, в обсъждането се включиха и представители на наемателите в територията, на някои от големите хотели в курорта, проектанти, туристи и жители на Самоков.