Собственикът на автошкола в Дупница Григор Купандолски: Имаме финансови загуби, но ще се справим, не бих подкрепил протеста на 6 май

  • Ние няма да имаме проблеми да продължим с изпитите и обучението на курсистите

  •  Лично аз ще държа всички обучаващи се да идват с маски и ръкавици

На 4-и май се възобновяват теоретичните изпити на кандидатите за водачи на МПС, а на 11-и май изпитите по практика. На 18-и май пък се очаква да бъде подновено и обучението на курсистите в учебните центрове, ако ситуацията позволява това. По този повод потърсихме най-известния автоинструктор в Дупница – Григор Купандолски. Собственикът на автошкола и опитен обучаващ коментира и как кризата с коронавируса се отразява на неговия бизнес и работата на колегите му.

– Г-н Купандолски, официални ли са тези дати, или все още чакате да бъдете информирани кога започват изпитите и обучението на курсистите в автошколите?
– Вече имаме изпратено официално писмо от ДАИ, с което ни потвърждават за тази дати. Вече се настройваме за работа. Хората вече са информирани и започнаха задават много въпроси към нас – кога ще започнем и как. Те са заинтересовани и имат желание да започнат, заинтересовани сме и ние. Разбира се, ще вземем необходимите мерки, за да провеждат изпитите и обучението, както трябва.
– Според Вас ще бъде ли успешно рестартиран процесът по обучението и изпитите на кандидатите за водачи?
– Ние няма да имаме проблеми да продължим, след като сме спрели. Това за нас няма да бъде никакъв проблем. Имаме начална подготовка на хората и ще продължим оттам, докъдето сме стигнали преди извънредното положение. А пък тези курсисти, които нямат подготовка, ще си започнат с обучението от самото начало. Нищо ново няма да се случи, ще започнем по обичайния ред.
– Какви мерки за безопасност и дезинфекция ще предприемете във Вашата автошкола?
– Лично аз ще държа всички обучаващи се курсисти да идват с маски и ръкавици. Ако някой няма ръкавици, ние ще му подсигурим такива. Ще имаме резервен вариант и в насока за подсигуряване на маски, макар че според мен всеки човек трябва да спазва заповедта и да си има лична такава. Но се случва и човек да забрави. Не може някой да дойде от 20 км например и ние да го върнем. Имаме курсисти от целия регион, не само от Дупница и няма как да върнем човек, ако си е забравил маската. Това, което е необходимо, ние ще го осигурим. По отношение на дезинфекцията, ще имаме препарати, както е в магазините. Когато хората влизат в учебните зали, ще се дезинфекцират, на излизане също. Също така ще вземем мерки и за обучението по теория. Например в залата, която е с капацитет за 20 души, ние ще провеждаме обучението само с 10 човека. Така ще има необходимото разстояние, което се изисква. Аз, в качеството си на управител на автошколата ще следя стриктно за спазването на абсолютно всички мерки. Те са важни, не само, за да си ги говорим. Трябва да ги спазваме, за да запазим нашето здраве и това на всички около нас.
– На колко души от Вашата автошкола им предстои теоретичен изпит?
– Точна бройка не мога да ви кажа. Тази бройка се мени постоянно. Има доста хора, които изчакват да се явят на теоретичен изпит. Освен това има и хора, които са го издържали и очакват да се явят на практически. Имаме хора, напълно обучени, само им остава да издържат и практическия изпит. Те са търпеливи и проявяват разбиране. След като чуха в медийното пространство, че скоро може да започнем работа, телефонът ми звъни постоянно.
– Какъв е Вашият стаж като инструктор? Това ли е първата кризисна ситуация, с която се сблъсквате?
– Инструктор съм от далечната 1980 година, когато работех в Държавно предприятие „Организация за съдействие на отбраната“. Там прекарах 10 години. След това имах известно прекъсване и от 1997 година стартирах частната ми автошкола. През цялото това време съм както инструктор в нея, така и управител. Не сме се сблъсквали с подобни забрани до този момент. Аз лично го намирам като нещо правилно. Даже имах решение, че ако не ни спрат подготовката на национално ниво, аз лично щях да спра работата на автошколата за известно време. Това е с цел безопасност на хората, които работят при мен, пък и на самите курсисти.
– Как извънредното положение и кризата с коронавируса се отрази на автоинструкторите в Дупница и конкретно на Вас?
– Не само в автошколите, а и в живота като цяло, трябва да работим така, че да можем да удържим на 2-3 месеца без работа, каквото и да се случи. Лично ние претърпяваме предимно финансови загуби. Мисля, че ще се справим. Само да сме живи и здрави, това е най-важното. Надяваме се, че нещата няма да продължат кой знае колко, аз съм оптимист.
– А с какво конкретно коронавирусът застрашава бизнеса на автошколите в града? Може би най-вече с това, че в момента не се записват нови курсисти…
– Да, сега няма как да се запишат. Но хората, които са решили да изкарат шофьорските курсове, ще го направят. Едно младо момче, или момиче, след като е решило да придобие правоспособност, това ще се случи. Ако не го изкарат днес, ще го направят утре. В такъв момент трябва да имаме търпение, толерантност и уважение към труда на хората, които са на първа линия и работят до късно всеки ден. Виждаме ги по телевизията. Ние сме си вкъщи и вече спим, или гледаме телевизия, а на тях им се обаждат през нощта и те са длъжни да реагират. Хората, които трябва да се научат да шофират и запишат, ще го направят. Дали ще е по-рано, или по-късно, това не е чак толкова страшно.
– Говори се за протест на автоинснрукторите на 6-и май, защото много от школите им са изправени пред фалит. Вие подкрепяте ли този протест и какъв е коментарът Ви за това?
– Аз не бих подкрепил такъв протест. Поне за момента не виждам нужда от подобни действия, защото намирам нещата за нормални. Виждам реално нещата и не мисля, че е време сега да притискаме държавата с действия, които сега не са необходими. Хората работят повече от нас и правят всичко възможно, за да спасят нещата. И точно сега ние да скочим… Не е необходимо.
– Ще се възползвате ли от т.нар. мярка „60/40“, с която държавата помага на бизнеса?
– Аз кандидатствах за тази мярка. Ако имам възможност, ще се възползвам. Но се надявам, дай Боже, скоро да започнем работа. Ако това се случи, съм решил, тези средства, които ще получим, да намеря начин да ги дам за други цели – благотворителност, или нещо в тази насока.

Димитър ИКОНОМОВ