Собственикът на понито, ранило дете в Благоевград, не може да бъде наказан 

В общината не е подаден сигнал, проверката не е установила животни в парк „Бачиново“

Знае се кой е собственикът на понито, което рани дете в благоевградския парк. Това е местен животновъд, който има ранчо в близост до „Бачиново“. Той обаче не е бил установен на място и общината е с вързани ръце. Жалба за инцидент с дете в парка официално не е подавана, общината се е самосезирала за случая от социалните мрежи, каза на брифинг заместник-кметът по сигурността Любен Милев. Той обясни, че служители на „Общинска собственост“ и на звеното за обществен ред и сигурност са направили проверка на място. В този момент там не са установени никакви животни.

Припомняме, инцидентът е от неделя. Докато 8-годишно момиченце си играло в парка, било изритано от малко конче, оставено без надзор. Майката веднага го закарала в Спешния център. По-късно детето е настанено за лечение с хематом на главата в столична клиника.

„Собственикът на въпросните коне е ясен, но след като не сме го установили на място, не може да реагираме. Не само коне, предполагаемият собственик пуска в парка и прасета, и какво ли още не. Срещу него има предупредителни, има и констативни протоколи. Съставени са актове по старата наредба, и на него включително, които са в размер на 50-100 лв., което е нищо.   Глобите се плащат“, обясни зам.-кметът. Той уточни, че от ноември миналата година наредбата за отглеждане на домашни животни е променена. Санкциите са увеличени до 500 лв., при повторно нарушение глобата също е голяма. „Опитваме да правим всичко, което е възможно, и извършваме контрол, но ако гражданите нямат самосъзнание, не може да го решим този проблем“, призна зам.-кметът.

По думите му, предстои и смяна на фирмата, която трябва да охранява парка, който е общинска собственост. Зам.-кметът  увери, че контролът в парка ще се засили в летните месеци. Апелира и родителите да пазят децата от едри животни, също и от кучета, както и да внимават, когато се разхождат около езерото.

Видеонаблюдение в „Бачиново“ няма. Любен Милев пресметна, че общинска полиция в парка ще излезе скъпо – поне 3000 лева разход на месец за общината.