Собственици на заведения от Дупница и Кюстендил: Зеленият сертификат е пирон в ковчега на бизнеса. Това, което се случва, е брутално!

В централните дупнишки заведения имаше клиенти на открито в топлия октомврийски ден.
  • Какво прави цяло лято нашият съгражданин д-р Ст. Кацаров, а сега въвежда мерки от днес за утре, питат дупничани

  • Като „огромна глупост и олигофрения” определят част от гражданите новата ограничителна заповед

Животът в държавата на практика спира от първите минути на четвъртък. При изключително ниския процент на ваксинирани у нас, на повечето места в страната ще може да се влиза само със зелен сертификат, обяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Стана ясно, че реално от 00,00 часа в сряда срещу четвъртък влизат в сила нови мерки, според които всички дейности на закрито ще могат да се извършват само ако имаме официалния документ за това, че сме ваксинирани, преболедували или имаме отрицателен PCR тест, направен до 72 ч. или антигенен тест до 48 ч. Заповедта на здравния министър, с която влизат новите ограничителни мерки, буквално взриви обществото.
„Реално бизнесът вече е унищожен. Това, което се случва в момента, е огромна трагедия. Хората изобщо нямат представа какво се случва. Чета мнения на хората по форумите, които злорадстват на заведенията. Не могат да разберат, че не сме само собствените, а има десетки, дори стотици хиляди засегнати работещи. Става въпрос за персонал, доставчици и фирми, с които работим. Всички са засегнати пряко и косвено от тази трагедия. Това, което става със зеления сертификат, е поредният пирон в ковчега на този бизнес.

Асен Петков

От този месец дойдоха двойни сметки за ток. На едното заведение платихме миналия месец ток 500 лева, а този сметката беше за 1000. Отделно от това няма никакъв персонал, ние сме на екзистенциалния минимум. Всяко заведение търси персонал, заплатите са до небето, но няма желаещи да работят. Това е, защото заради ковид хората не виждат сигурност в тази работа. Няма как да се развива бизнес по този начин. Относно „зеления сертификат” – идеята като идея е хубава, дори страхотна. Но за нашата реалност е неприложима при толкова малко ваксинирани хора. Моят персонал е ваксиниран на 100%. Самият аз в момента съм под карантина. Ние работим и ще работим без проблем, нямам притеснения за това. Ще посрещаме в закритите помещения със сертификат, а доколкото знам – за пространството на открито няма ограничения. Това ни отвързва ръцете да работим на 100% вътре и след 23 часа вечерта. Не че има работа. Няма никаква работа в заведенията, брутално е. Въпреки че в нашия град уплахата и трагедията са толкова големи, че хората са спрели да ходят по заведенията. Бизнесът е в практически колапс. Всеки може да отиде и да види в 20 часа вечерта празните заведения и площад. Стига да имаше поне 50% ваксинирани хора, за да има достатъчен капацитет от евентуални клиенти. Хората не се ваксинираха точно заради това. Огромно количество хора преболедуваха вируса, без да се регистрират от страх от карантина и незнание. Никой не може да ги накара да се ваксинират, при положение че имат антитела. Говори се, че може да се издаде решение, че и хората с антитела да получат такъв сертификат. Силно се надявам на разум от управляващите. Това ще даде една свобода”, коментира Славчо Павлов.

Председателят на Сдружението по туризъм в Кюстендил Станислав Георгиев също беше категоричен, че новите разпоредби ще унищожат бранша.
„В момента сме се събрали с жена ми, които сме собственици заедно с управителите ни. Ако искаме да работим от утре, трябва персонал и клиенти да са ваксинирани или да си правят тестове, което е равно за затваряне на обектите.

Спортната зала в Дупница засега остава затворена за фенове.

Нашата фирма се състои от 60 човека персонал, всичките от които са на трудов договор. Какво да ги правим в момента? Ние знаем какво да правим, но държавата не знае какво да прави с нас. Нека подчертая, че подкрепяме напълно ваксинацията, но тук има едно голямо НО. „Зелен сертификат” може да проработи за всички, когато има над 60% ваксинирано население. Наясно сме, че всеки ден умират по 200-300 човека, има по 5000 новозаразени и болниците не издържат. Но за да не се случват всичките тези неща и за да избегнем тази здравна и икономическа криза, трябваше тези неща да се случат много по-рано. Трябваше от началото на пролетта и през цялото лято държавата да се заеме с ваксинацията, и то с твърда ръка – да се ваксинира цялата администрация, всички учители и изобщо всичките, работещи на държавна заплата. Естествено че и ние щяхме да ги последваме. Докато в момента има противопоставяне на хора. Само нас и няколко други сектори ги задължават да имат „зелен сертификат”, за да работят. С това, което държавата събира от нас като данъци, плаща на цялата администрация, а за тях няма зелен сертификат. Ако има зелен сертификат, трябва за абсолютно всички, без значение къде работиш”, коментира пред „Вяра” Станислав Георгиев.
Той допълни, че от бранша настояват в „зеления сертификат” да бъдат включени тези, които са с антитела, но не установени от ПСР тест.
„В зеления сертификат не се включва скритата преболедуваемост. Защо ако си прекарал коронавируса, но не си бил установен с ПСР, а имаш антитела, да не може да вземеш „зелен сертификат”? Има много такива хора, които са изключени по неясна причина. Искаме и сертификатът да важи за всички”, завърши председателят на Сдружение по туризъм – Кюстендил.
Управителят на Спортната зала в Дупница Васил Панчев поясни, че към момента в сила важи последната заповед на шефа на РЗИ-Кюстендил д-р Златко Величков.
„Ние се съобразяваме със заповедта на областния управител, тъй като най-първата заповед даде възможност именно на него и областните РЗИ-та да решават. Заповедта на д-р Величков гласи, че считано от 10 октомври до 10 ноември на територията на област Кюстендил спортните мероприятия ще се провеждат без публика. Отделно от това се провеждат само тези състезания, които са в официалния спортен календар. Например ако за празника на града някой искаше да проведе спортно мероприятие, то нямаше как да се проведе”, каза Васил Панчев.
Той добави, че според заповедта могат да тренират само тези, които имат картотека в дадена спортна федерации.
„В залата могат да присъстват само хора със зелен сертификат, както и да тренират такива, които са над 12 години и са картотекирани. Персоналът на залата също е със зелен сертификат. Тези, които дойдат да ме проверяват, също да покажат такъв, за да ги пусна вътре. Ако дойде друга заповед, нещата може да се променят. Заповедта на министъра на здравеопазването си е заповед, но на местно ниво крайното решение идва от РЗИ. Първите три мача на „Марек Юнион-Ивкони” са домакински, защото има нов формат във волейболния елит и програмата е съставена по по-различен начин. По време на миналия локдаун от волейболната федерация искаха да съставяме официалните лица, които ще присъстват. Сега все още не са казали как ще се процедира. Заповедта, за която казах, е залепена на входните врати на залата и всеки трябва да се съобразява”, завърши управителят на спортното съоръжение в Дупница.
Новите мерки за пореден път разделиха обществото. Същото се случва и с няколкото дупничани, които попитахме за мнение.
Веселин Манев и неговият приятел Стефан бяха седнали на една от пейките в Градската градина и бурно обсъждаха най-актуалната тема в държавата. И двамата са категорични, че въвеждането на „зеления сертификат” е „огромна глупост”.
„Това е направо олигофрения. Как така ще забранят на хората да посещават магазини и заведения? Ваксинирането е право на личен избор и такова трябва да си остане. Който иска да се ваксинира, който иска да не го прави. Защо по този начин ограничават свободата на хората?”, говореха емоционално в един глас двамата приятели, които не пожелаха да бъдат снимани.

Адвокат Никола Коларов

Други техни съграждани обаче изразиха мнение, че новите мерки са правилни.
„Аз съм твърдо за новите мерки и според мен те са напълно адекватни. Дори си мисля, че биха могли да бъдат и по-строги. Ваксиниран съм два пъти с „Пфайзер”. Твърд привърженик съм на ваксинирането. За съжаление народът в България е глупав. Цял свят си постави ваксина, само българите не. В много държави населението на 80-90% ваксинирано, а тук са 10-15%. Това са тъпаци. Според мен новите мерки ще помогнат за увеличаването броя на хората с ваксини. Те вече сега няма да имат друг избор, ако искат да ходят по магазини, молове, заведения. На този народ му трябва здрава ръка, иначе не разбира. Хората започнаха да умират всеки ден. Вчера бях на погребение, днес също. Това го виждат всички, но въпреки това още не се ваксинират”, заяви Асен Петков от с. Дяково.
Адвокат Никола Коларов също е категоричен, че въвеждането на „зеления сертификат” е добра идея.
„Тези мерки са много правилни и ще имат ефект. Много ми е чудно защо хората не се ваксинират. Това е една капитална грешка. Аз съм ваксиниран и смятам, че всеки трябва да го направи на всяка цена. Този, който се ваксинира, дори и да боледува – ще прекара вируса по-леко. Въвеждането на новите мерки е отлично решение и дано стимулира повече хора да си поставят ваксина”, коментира дългогодишният дупнишки адвокат.
Неговата съгражданка Виктория Илиева пък сподели, че трябва да мине време, за да се прецени полезни ли са новите мерки.юю
„Дано тези нови решения са за по-добро. Никога не е късно да се направи нещо полезно. Нека да видим какво ще се случи. Може би е по-добре мерките да са по-затегнати. Знам, че много хора са против тях и може би и те имат своето право. Прави ми впечатление, че в Дупница почти всички спазват разпоредбите. Сега се връщам от Поликлиниката и там не видях нито един човек без маска, по магазините също е така. След като експертите са казали, че тези зелени сертификати са добро решение, нека им се доверим. Аз лично нито съм ваксинирана, нито съм преболедувала и тези нови мерки ще ме ограничат. Най-важното обаче е да се пазим. Гледам да пазя дистанция, слагам маска, ползвам дезинфектанти. Досега Бог ни е пазил, да ни опази и занапред”, каза Виктория Илиева.

Виктория Илиева

Представителите на бизнеса в града са гневни на случващото се в държавата. Голяма част от тях са на мнение, че зелените сертификати буквално унищожават и последните им възможности за оцеляване. „Не може една подобна мярка да влиза в сила от днес за утре. Искаме да попитаме нашия съгражданин д-р Ст. Кацаров какво прави цяло лято? Точно той, който дълго време ни говореше, че този вирус не е толкова опасен, че ни заблуждават, че има достатъчно болнични легла в лечебните заведения и отричаше процеса на ваксинирането, как така сега реши, че за 24 часа ще поиска от всички представянето на зелен сертификат. Той знае ли въобще къде се намира, на кого служи и какво прави? Хората в другите държави пристъпиха към подобна мярка в рамките на няколко месеца, а при нас това се случва от днес за утре. Пълен провал е това правителство и тази държава”, коментираха представители на местния бизнес. Те се надяват, че управляващите ще проявят разум и ще преосмислят действията си.

Димитър ИКОНОМОВ