Софийска фирма ще преработва риба в Дупница

Юлияна КОЛЧАКОВА

В Дупница ще бъде отворен цех за преработка на риба, съобщават от РИОСВ-София. В инспекцията е внесено инвестиционно предложение за закупуване и монтаж на технологично оборудване за преработка на риба в съществуващ производствен цех в Дупница. Инвеститорът е „Акуакултура“ ЕООД – София, с управител Мартин Кръстевски. От фирмата искат РИОСВ да определи процедурата за реализация на  инвестиционното намерение.

Предвижда се цехът годишно да преработва по 110 т риба, предимно  пъстърва и африкански сом. В предприятието ще постъпва прясна, неизкормена риба с тегло от 300 г до 2 кг. Планът е да се обособят три технологични потока – за почистена и охладена риба, за охладени филета и подправени филета. Една част от рибата ще бъде опакована във вакуумни пликове или тарелки, които ще се съхраняват при температура 2 градуса. Останалите риби ще се замразяват в шокова камера и нискотемпературен експедиционен хладилник, където температурата минус 30 градуса. Цехът ще се разположи в имот от 2, 2 дка, за който фирмата има сключен договор за наем от м. август тази година, става ясно от инвестиционното предложение.

Както писахме, преди няколко месеца, чрез друга фирма Мартин Кръстевски получи разрешение да изгради ферма за отглеждане на бройлери в дупнишкото село Крайници. В селото обаче заявената инвестиция беше на фирма „Ла Фаттория”.