София Илиева и Дилиана Диканска учат децата на Бистрица на народни песни и хора

Започва ремонт на Младежкия клуб в селото, където ще репетират танцьорите

София Илиева и Дилиана Диканска ще учат децата на дупнишкото село Бистрица на народни песни и танци. Солистката на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ София Илиева и Дилиана Диканска, която е професионален танцьор в световноизвестния ансамбъл „Пирин”- Благоевград, и хореограф-режисьор и ръководител на Представителния фолклорен ансамбъл „Зора“ към НЧ „Зора 1858” – Дупница, вече са сформирали групи, които ще обучават. Продължават да набират още кандидати да овладяват тънкостите на народното пеене и българските хора. Формациите са към местното читалище „Светлина-1927”.

„Започнахме работа с Дилиана Диканска и София Илиева. С Дилиана Диканска сформирахме група по народни танци, а със София Илиева – детска група по фолклорно пеене. Продължаваме да записваме още желаещи. Предстои ни рeмoнт на залата на Младежкия клуб, която ще използваме за репетиции най-вече на групата за народни танци. В Бистрица има над 120 деца, които учат в Дупница. Защо да не се им осигурим възможност за целогодишни занимания в селото, както през лятото имахме лятна детска академия с 5 кръжока. Искаме да обхванем тези деца в групи по интереси. С Дилиана работим и по идеята да обогатим празнуването на Йордановден – да не е само едно хвърляне на кръста в реката, а да се възстанови целият ритуал, с черковните хоругви, със свещи, с участници, които ще са в народни носии. Искаме да възпитаваме чрез ритуала. Възнамеряваме да възродим и коледарските традиции в селото. Ще закупим ямурлуци и 10-ина нови носии и ще се опитаме да направим коледуване”, ĸaзa пpeдceдaтeлят нa читaлищнoтo нacтoятeлcтвo Явop Toдopoв.

Тодоров отбеляза, че бистришкото читалище вече има и нов секретар – Силвия Начева.
Както писахме, с помощта на новото настоятелство в читалището бе извършен сериозен ремонт. Това са поредните стъпки към обогатяване на читалищната дейност в Бистрица, където все повече залагат на туризма. Припомняме, че в селото, намиращо се в подножието на Рила планина, е разкрита минерална вода и в момента се прави сондаж, а преди 3 месеца над Бистрица бе изградена панорамната площадка „Софарджик”, която привлича много посетители.

Юлияна КОЛЧАКОВА