Социалдемократите печелят изборите в Германия

Социалдемократите печелят изборите в Германия с крехка преднина: по-малко от два процента пред втората политическа сила – Християндемократическия съюз на Ангела Меркел.

Консерваторите отбелязват историческа загуба, това е най-ниският им резултат от създаването на партията до сега. Трети са Зелените, които печелят позиции и се очаква в бъдеще да изградят по-съществена роля в политическия живот на Германия, четвърти са либералите.

От третата и четвъртата партия ще зависи до голяма степен как ще изглежда следващата управляваща коалиция. Очакванията са обаче разговорите де продължат дълго, а дотогава Меркел ще остане канцлер, макар и служебен.

Очакване и несигурност – това беляза първия ден от началото на пост-Меркел епохата. Името на новия канцлер на Германия все още не е ясно. Медиите заговориха за “канцлерски трилър”. Надеждите на ранобудните жители на Кьолн са, че правителство ще има преди Коледа.

Ясно е едно – за първи път в историята на Германия – на федерално ниво ще има трипартийна коалиция. Подобни формати в провинциите съществуват. Социологията – за първи път от 2005 година изборите, макар и с малка преднина, печели Социалдемократическата партия. Празненствата в централата й започнаха буквално минути след обявяването на екзитпола.

“Със сигурност много граждани са избрали нас, защото искат смяна на правителството и защото искат следващият канцлер да се казва Олаф Шолц. Ние сме прагматична партия и искаме да работим за по-добро бъдеще за Германия. Показахме, че имаме нужното за управлението на страната – единство, което се подкрепя от всички.

Готовност да управлява изрази и кандидатът на Християндемократическия съюз Армин Лашет.
“Ето защо ще направим всичко по силите си, за да сформираме федерално правителство начело с консервативния съюз. Трябва да е коалиция, която запазва страната единна. Канцлерът ще е този, който успява да съчетава контрасти и да разработи добра програма за следващите четири години. Готов съм за тази задача”, заяви Армин Лашет – кандидат-канцлер ХДС/ХСС.

За консерваторите обаче това е най-слабият изборен резултат от години. На трето място се нареждат Зелените. Резултатът е чудесен, но искахме повече, каза лидерът им Аналена Бербок и призна, че в началото на кампанията е допуснала грешки. Започва период на сложни и продължителни преговори за коалиция и решаващ глас ще имат малките партии – Зелените и Свободната демократическа партия, която се нарежда на 4-то място с 11.5% подкрепа./БНТ