Социалисти от Югозапада още крепят К. Нинова: БСП-Кюстендил брани Корнелия с декларация

  • Депутатът Румен Георгиев: Другари бяха режисирани от Мая Манолова, нанесла сериозен удар на партията

Партийната структура в Кюстендил е излязла с декларация в подкрепа на Корнелия Нинова, това каза председателят на областната структура на БСП Бойко Клечков. Той и новоизбраният депутат от БСП в 10-и МИР-Кюстендил Румен Георгиев и общинските съветници стартираха първите срещи с жителите в областта. По думите на Георгиев, са доволни от постигнатия резултат в Кюстендилска област, където БСП са втора политическа сила. Той отчете и факта, че подобни избори в обстановка на пандемия досега не са правени.

„Като цяло ние сме доволни за Кюстендилска област, все пак сме на второ място. Разбира се, отчитаме и неща, които не успяхме да постигнем. Нека отчетем и факта, че такива избори не е имало досега, в обстановка на пандемия. Първо хаосът, който създаде правителството, след като свалиха ограниченията за ковид пандемията преди изборите, за да може пикът да е по време на предизборната кампания. При едно сериозно правителство и създаден от година НОЩ, това не трябваше да става и да се предвиди. Нека да не звучи като извинение, но това са фактите. В Кюстендил на пръв поглед обстановката беше спокойна. Всички заведения на централната алея бяха затворени, но отвътре стояха предизборни плакати на ГЕРБ. Част от тези хора се свързаха с нас и казаха, че са били принуждавани да лепят плакати. Два дни след откриване на предизборната ни кампания на 10 март от поста директор на „Български пощи” за Кюстендил бе уволнен Александър Пандурски. Причината е, че си е позволил да води кампания на БСП. И забележете в 18 часа след работно време бе уволнен, беше пенсиониран, което стресира нашите симпатизанти. По списъците в РИК наши представители от комисиите са издирвани и тези, които работят в държавната администрация, бяха привиквани да се откажат. Репресивният натиск, който беше оказан в Кюстендил, макар и невидимо, също оказа влияние върху резултатите. Като грешка виждаме, че може би трябваше да представим по-добре част от нашите предложения и виждания за предизборната програма, защото те не стигнаха до хората”, заяви Румен Георгиев.

Отливът на симпатизанти от БСП по селата Георгиев обясни с раздаване на пари. „В малките населени места БСП загуби заради платения вот. Имаме сигнали за плащане по 50 лв., които в деня на изборите стигнаха до 150 лв. Правим вътрешна проверка и ако се окаже истина, ще сигнализираме прокуратурата. Увлечението на хората по Слави Трифонов също изигра роля, а 3500 гласа отидоха при Мая Манолова”, каза още Георгиев.

Председателят на областната структура на БСП Бойко Клечков препотвърди тезата на Румен Георгиев, като заяви: „Знаете Мая Манолова не работи от вчера, тя вече четвърти мандат е в политиката. Беше лидер тук и постави свои хора в общинския партиен съвет, които смело мога да кажа, че към момента на изборите не работеха за агитация в полза на БСП. Всички тези хора преминаха към Мая Манолова. Това не е случайно, това е режисирано поведение на тези наши бивши другари и е един от големите и сериозни удари в партията. Ние в БСП сме показали, че винаги излизаме от тежки ситуации и пак ще излезем”.

По думите на Клечков от началото на октомври до момента са възстановени партийните организации в 5 села, сред тях е Копиловци, където БСП печели. Той изтъкна, че в Кюстендил се върви към младите хора и като факт отчете, че от 47 новопостъпили в партията членове, 25 са млади хора, които са изнесли т.н. “плакатна война”.

Краси ЦЕНКОВА