Социалната пенсия за старост се увеличава с 5 на сто

От 1 юли социалната пенсия за старост ще се увеличи от 141 лева и 63 стотинки на 148 лева и 71 стотинки. Това предвижда проект на правителствено постановление, който е публикуван за обсъждане в портала за обществени консултации.

Необходимите средства за увеличението са 640 хиляди лева на месец. Промяната ще доведе и до ръст на пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. По закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост.

Освен, че ще има промяна в пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите – за чужда помощ и за ветерани от войните.

Увеличението ще повиши пенсиите на близо 130 хиляди души, сочат експертните разчети. Така правителството на практика решава размерът на социалната пенсия за старост да се повиши с 5 на сто.

Целта е да се приложи справедлив подход при актуализиране на доходите на всички пенсионери за подобряване адекватността на пенсиите, несвързани с трудова дейност.

С решение на Надзорния съвет на НОИ от вчера беше прието пенсиите за трудова дейност да бъдат осъвременени с 5 на сто от 1 юли. Затова се предлага размерът на социалната пенсия за старост да бъде повишен със същия процент.

Необходимите средства за увеличението, възлизащи на около 3,84 милиона лева за периода юли-декември са планирани и заложени в бюджетния фонд пенсии, несвързани с трудова дейност, утвърден със Закона за бюджета на ДОО за 2021 година.