Спад в производството на пластмаси в света

Производството на пластмаси в световен мащаб е спаднало през 2020 г. в резултат на пандемията на коронавируса, което е едва третият път след Втората световна война на спад в производството, предаде АФП.

Производството е намалявало само два пъти преди това – в резултат на петролната криза през 1973 г. и по време на финансовата криза през 2008 г.

Производството в световен мащаб е спаднало до 367 милиона тона през миналата година от 368 милиона през 2019 г., което е 0,3% спад според индустриалната федерация PlasticsEurope.

Спадът се дължи на “въздействието на COVID-19 върху световната икономика”, се казва в изявление на PlasticsEurope.

Но производството в Китай – който в момента представлява една трета от световното производство на пластмаси – продължава да расте с 1,0%.

В Европа производството на нови пластмаси е спаднало с 5,1% до 55 милиона тона миналата година, съобщиха от PlasticsEurope.

Автомобилният сектор, един от най-големите клиенти за индустрията, бележи спад с 18% на потреблението на пластмаси в Европа през 2020 г., изчисли федерацията.

В момента 27-членният ЕС представлява едва 15 процента от световното производство на пластмаси спрямо 21 процента през 2010 година.

Съединените щати произвеждат около 19 процента от пластмасите в света, в сравнение с 20 процента преди 10 години./БГНЕС