Спасен е пострадал алпинист в района на водопада Рилска Скакавица

В тежката акция участваха 5-има спасители от Дупница и два словашки хеликоптера

Планински спасители от Дупница и два словашки хеликоптера са спасили пострадал алпинист в района на водопада Рилска Скакавица. Това съобщи за БТА Божидар Джокин от Планинската спасителна служба, който е координирал спасителната акция.
Инцидентът е станал след 13 часа, в района на водопада, където са се изчаквали група алпинисти. Мъж от София, за когото се предполага, че се е катерил по замръзналия водопад, е паднал и е с много сериозни травми. След подадения сигнал петима спасители от Дупница отишли на място с моторни шейни от района на хижа “Седемте езера”, за да окажат помощ. От Банско към мястото са излетели два хеликоптера от Словакия, които са били ангажирани с участие в състезанието за Световната купа в Банско. Словашки хеликоптер е измъкнал пострадалия, който по първоначална информация е със счупена тазобредрена става и няколко ребра.

С множество травми пострадалият мъж е изпратен за лечение в болницата “Св. Анна”. „Голям късмет беше това, че се включиха и хеликоптерите”, каза Джокин.
„Около обяд се случи инцидентът. На място дойдоха 5 момчета от Планинската спасителна служба, които веднага оказаха помощ. Виковете от болка бяха неописуеми. След като пристигна хеликоптер, го издигнаха в нещо специално, което приличаше на надуваем дюшек. Спуснаха парамедик, доколкото разбрах, е от Словакия, и впоследствие да го прехвърлят на друг хеликоптер, за да се върне този към Банско“, разказа свидетел и читател на zadupnitsa.com.
Водопадът Рилска Скакавица е най-високият водопад в Рила планина. Водите му се спускат от височина над 70 метра. Разположен е на 1750 метра надморска височина, уточниха спасителите.