Спецакция! Полиция и горски задържаха два автомобила с незаконна дървесина в Микрево

Горски инспектори от Регионална дирекция по горите – Благоевград задържаха два леки автомобила, превозващи незаконна дървесина. Нарушението е констатирано на територията на село Микрево, община Струмяни, при съвместна акция със служители на МВР-Сандански. Задържана е и дървесината в размер на 5 куб. м. На нарушителите са съставени актове.

От началото на 2021 г. служителите на Регионална дирекция по горите – Благоевград са извършили над 1100 проверки за спазване на Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча. Проверени са повече от 500 обекта за търговия и преработка на дървесина, 150 обекта за добив на дървесина, 170 ловци и 200 моторни превозни средства, транспортиращи дървесина.

За констатирани нарушения са съставени общо 16 акта, от които 12 по Закона за горите и 4 по Закона за лова и опазване на дивеча. Задържани са 25 куб. м дървесина и две моторни превозни средства.

Продължават системните проверки с органите на МВР за спазване разпоредбите на ЗЛОД, транспорт на дървесина, както и за законния произход на наличните дърва за огрев на адреси в населените места.

След края на ловния сезон от РДГ са организирани целенасочени проверки за ограничаване на бракониерски прояви, като са ангажирани служители на Дирекцията на Национален парк „Пирин“, МВР, териториалните поделения на Югозападно държавно предприятие, както и неправителствени организации.

Припомняме, че при закупуване на дърва за огрев задължително трябва да изискват документ за законен произход – превозен билет, който следва да съхраняват не по-малко от три години.