Спецакция! Полиция и жандармерия ще охраняват черешобера в Кюстендил

  • Изграждат КПП-та на ключови места в региона

  • Производители: Италианците ни затриват с цена 60-80 ст. на кило череши

Специализирана полицейска операция за охрана на черешовите масиви започва в Кюстендил. Това стана ясно на брифинг с участието на комисар Васил Паргов, началник-отдел „Охранителна полиция“ към Областната дирекция на МВР. Близо 100 полицаи ще отговарят за черешовата кампания в Кюстендилско. Предвижда се да бъдат изградени и две КПП-та на ключови места в региона. Едното ще бъде в село Коняво, а другото – в Драговищица. В охраната ще участват служители на ОД на МВР, Гранична полиция и дирекция „Жандармерия“. „Операцията е организирана така, че да има постоянно полицейско присъствие както в черешовите масиви, така и около пунктовете, в които се изкупува набраната продукция. До настоящия момент са регистрирани 26 пункта, като този брой се увеличава в зависимост от интензитета по прибиране на продукцията“, посочи комисар Паргов.

Проверките на КПП-та ще търсят преди всичко документи за селскостопанската продукция и начина им на придобиване от страна на търговците. А собствениците на масиви ще бъдат проверявани за собствеността и извозването на плодовете. Операцията по охраната на черешовите масиви ще се осъществява на територията на три общини – Кюстендил, Бобов дол и Невестино.

През миналата година са установени 4 нарушения за незаконно обрани череши, като става въпрос за кражби под 20 кг.

Черешоберът в област Кюстендил вече започна и ще продължи поне до средата на юли. Реколтата тази година се определя като средна и под средната. Прогнозната изкупна цена за килограм набрани череши е 80 стотинки. Липсват достатъчно желаещи да берат череши. Към момента надницата за берачите е 50 ст. на кило.

Картелът (за изкупуване на кюстендилските череши – б.р.) си е много отдавна и не се вземат никакви мерки по тоя въпрос и овощарството ще си го унищожим следващите години. Италианците, откакто дойдоха, те държат ниска цена”. Това заяви пред БНР агрономът Кирил Димитров, който е доайен в местното овощарство. По думите му “с тези ниски цени от 60-80 ст. дребните производители са губещи и постепенно започват да се отказват”.

За тазгодишната реколта общинският съветник и шеф на земеделска кооперация Валери Йовев обясни, че няма много череши. “В интерес на истината има пропадания, има измръзвания”, каза Йовев

Плододаващите черешови масиви в Кюстендилско са около 20 000 декара, сезонно се берат около 5000 – 6000 тона плод.