Спецоперация в дупнишкото село Крайници! Разкриха наркооранжерия, канабис и боеприпаси в имоти на Туята

56-годишният Владимир Туйов, по прякор Туята, беше задържан при специализирана полицейска операция в дупнишкото село Крайници.
Акцията по противодействие на престъпленията, свързани с наркотици, бе проведена от криминалисти от ОДМВР-Кюстендил и служители на РУ-Дупница. Тя бе ръководена от началника на сектор „Криминална полиция“ Асен Ушатов.

Иван

При обиска в имота на 56-годишния мъж е открита оранжерия с 96 саксии отгледан разсад канабис, а в двора му са открити 95 растения канабис, надхвърлящи височина от 3 метра. Иззетият коноп пък е бил над 20 кг. Наркотикът е бил опакован, сортиран по съцветия и суха листна маса, имало е и канабис във фаза на сушене. В имота са открити и иззети приспособления за отглеждане, сортиране и благоприятстване на отглеждането като лампи, вентилатори, центрофуга.

83-годишният Димитър

От полицията допълниха, че в жилищната сграда са открити и иззети незаконно притежавано оръжие и боеприпаси – пушка и боен пистолет, 59 патрона различен калибър.
Владимир Туйов е задържан с полицейска заповед в ареста на РУ-Дупница. Органите на реда информират още, че мъжът е известен с противозаконни деяния и е осъждан.
По случая е образувано досъдебно производство в РУ-Дупница, работата продължава под прякото наблюдение на прокурор.

Атанас

Един от съселяните на задържания го описа като възпитан добряк, който никога не пропуска да поздрави своите познати.
Всички много се чудим на случилото се. Никога не бихме си представили, че този човек се е занимавал с производството на наркотици. Той работи в строителна фирма и по цял ден е на работа. Когато се засечем в селото, винаги поздравява и те пита как си. Няма семейство, самичък е. Никога не е създавал проблеми на никого”, каза Кирил, който познава задържания.
83-годишният Димитър описа Туята като работлив човек.
„Не го познавам добре, защото вече съм доста възрастен и през повечето време си стоя вкъщи. Моят син го познава, както и другите по-млади хора от селото. Чувал съм, че е доста работлив. Иначе не знаех, че е имало подобна акция, от вас научавам”, коментира пенсионерът.


Други негови съселяни също не знаеха за провелата се акция и научиха от „Вяра” за случилото се.
„Аз съм родом от Бургас, но от известно време живея тук при мои роднини. Често се разхождам до центъра и седя на пейките. Не съм забелязал нещо необичайно обаче”, каза Атанас.
„Не познавам човек с това име и този прякор. Аз съм от тук и почти по цял ден съм на двора. Не съм разбрала, че в нашето село е имало акция. Тук е много спокойно и се учудвам, че са хванали човек, който да се занимава с наркотици”, сподели изненадата си Елена Даскалова.
Друг местен жител пък е попаднал на полицията, когато е излизал от дома си сутринта.
„Тъкмо излязох от вкъщи и видях две патрулки и една кола, пълна със следователи. Останах изненадан. Разбрах, че явно е някаква акция, но не съм се интересувал с какво е свързана. Не се сещам за човек с подобно име. Но селото ни доста се разрасна и може би е най-голямото в района на Дупница. Най-вероятно по-младите от мен го познават. Надявам се Крайници да си остане все така тихо село и да нямаме проблеми с криминални прояви”, каза Иван, докато си пиеше бирата пред едно от местните магазинчета.
Припомняме, че през миналата година в село Крайници имаше два подобни случая. При единия от тях беше установена добре оборудвана оранжерия за отглеждане на канабис, открита при спецоперация на полицията в началото на месец юни 2020 година. Тя се намираше в производствен цех в бившия селскостопански двор в село Крайници. Тогава от полицията разкриха, че в помещения с блиндирани врати са били открити изградени съоръжения с електронна автоматична овлажнителна система и електронна хидропонна система за оранжерийно производство и сушене на високорискови наркотични вещества. Полицията откри и иззе 48 засадени канабисови растения с различни размери. Беше задържан мъж от Сапарева баня, който официално е използвал сградата за производство на дограма.

 

Само няколко месеца по-рано отново в село Крайници беше проведена и втора успешна акция по противодействие на престъпленията, свързани с наркотици. В края на февруари 2020 година от местен имот беше иззета таблетираща машина и над 5 кг таблетиран наркотик. Тогава по случая бяха задържани брат и сестра от селото.
„От началото на 2020 година до днес на територията, обслужвана от РУ-Дупница, са регистрирани 27 престъпления, свързани с наркотици. 21 от тях са разкрити”, каза пред „Вяра” по този повод говорителят на ОД на МВР-Кюстендил Катя Табачка.
Същевременно от полицията в Кюстендил съобщиха, че почти 10 кг канабис са иззети от имот в кюстендилското село Полетинци след специализираната операция за противодействие на престъпленията, свързани с наркотични вещества.
Имотът бил обект на полицейско наблюдение. Служителите имали данни, че наркотичното вещество се отглежда там и се разпространява извън територията на Кюстендилска област.
По време на акцията в къщата е открит пакет с 4.324 кг суха листна маса, а близо до имота – 5 растения от рода на конопа – 5.450 кг.
При направения полеви наркотест сухата листна маса и растенията са реагирали на канабис.
33-годишният ползвател на имота е задържан с полицейска заповед. По случая е уведомен е дежурен прокурор.

Екип „Вяра”