Спешните центрове в Югозапада протестират

Д-р Албена Рапатинска от Кюстендил: Изискванията по новата методика са безумни и нелогични

Директорът на ЦСМП-Дупница д-р Бойко Полянов: За 10 минути няма как да дадем пълна и точна диагноза, трябва да се обсъди и категоризацията на труда ни

Димитър ИКОНОМОВ

Медици от центровете за спешна медицинска помощ започнаха протести. В тях се включват и работещите в Кюстендилска, Пернишка и Благоевградска област. Те поискаха оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров и заплашиха с ефективни стачни действия и гражданско неподчинение. Причина за недоволството на медиците е новата методика, по която получават допълнителни възнаграждения за работата си в рискова среда с болни от COVID-19. Те са категорични, че решението за промяната е взето еднолично и без допитване.
Представителите на синдикалните организации пък казаха, че протестът им не е политически и призоваха към него да се присъединят и болниците. Според тях в лечебните заведения също съществуват проблеми със заплащането. Те дадоха срок от една седмица на управляващите да въведат промени.


„Днес работим с лентички, които показват, че и ние протестираме. В общи линии Спешна помощ е мястото, където се работи с недоказани диагнози. За 10 минути няма как да дадем пълна и точна диагноза. Именно затова работим с няколко диагнози. Това е нормалното, тук не говорим само за Ковид-19, а за всичко. Няма как болшинството от хората да бъдат с доказан коронавирус при нас. Още повече че тези тестове, които правим ние, не се приемат като меродавни. Отделно от това ние не можем да карантинираме дадено лице. Не можем насила да му направим тест и да го вкараме в болница, ако не желае. Оттук се получава и това разминаване. Постоянно контактуваме с пациенти с ковид или потенциални носители на вируса, а реално невинаги можем да го докажем. Оттук идва проблемът със заплащането. Даже и пациенти, които ги хоспитализираме, също трудно може да се докажат като заразени веднага. Защото тестът може да не излезе позитивен веднага. Например пациентите са минали през нас и са отишли в болница. Там първият им тест е отрицателен, но след 3-4 дена новият тест показва, че са положителни. И така нас какво ни грее, че сме били на първата среща с този пациент. Заради обстановката,  която вече е една година, ние получавахме по 1000 лева за тази работа. Но на всички медицински работници държавата увеличи заплатите с 30%, а на нас не ни повишиха месечните възнаграждения, защото сме получавали пари за ковида. И реално си останахме без увеличение. За юни месец работихме по старата методика, без да си получим парите. Изплатиха ги на болниците, джипитата и РЗИ, докато на нас не са ни превели средства въобще. Ние сме свършили работата и не сме обезщетени. Юли месец също сме работили по стария начин, и то до момента, в който излезе това писмо. Променят се неща в движение, а ние вече сме си свършили работата в предишните месеци“, заяви пред „Вяра“ директорът на Спешния център в Дупница д-р Бойко Полянов.
Той коментира и проблема с категоризацията на труд.
„Отдавна се поставя въпросът за категоризацията на труд. Не съм напълно сигурен, но колегите от пожарната и полицията са с 2-ра категория труд, някои може да са и с 1-ва. Работещите в телефон 112 също са с друга категория, докато ние сме си с 3-та категория на труд, което оказва влияние при пенсиониране. Трябва да има едно разграничение при медицинските работници. Например личните лекари и тези, които се занимават с вътрешни болести, да са една категория, а хирурзите и ортопедите – друга. Единствено разграничение в момента има в рентгена заради облъчването. Но знаете, че натоварването при отделните специалности е съвсем различно. Работата в Спешна помощ е свързана с други натоварвания. Понякога при нас има катастрофи със спешните екипи, когато бързат по сигнал. Има и моменти на много голямо напрежение. Понякога попадаме на хора, които са много агресивни и се държат като неандерталци. Без дори да се замислят, те тръгват със скандалите и побоищата. Когато си на смяна, не знаеш откъде какво ще ти дойде. Да не говорим за честите случаи на дрогирани и пияни, с които се сблъскваме толкова често“, поясни началникът на ЦСМП-Дупница.
„Доколкото знам, сега имаме една седмица, в която ще бъдем на символични протестни действия, а след това ще се мисли как да продължим. При нас е малко трудна тази работа, защото така излагаме живота на населението на опасност. Това не е редно, но управляващите трябва да ни чуят и се надявам да го направят“, допълни той.
Попитан дали Центърът за спешна медицинска помощ в Дупница е подготвен за прогнозираната от специалисти нова вълна на Ковид-19, д-р Полянов отговори:
„Ние винаги имаме готовност и затова сме тук. Може би сега ще сме по-облагодетелствани отколкото при миналата вълна. Тогава 50-60% от екипите ни бяха болни. Нямаше кой да работи и бяхме в доста намален състав. След като е минал този процент на заболеваемост у колегите, смятам, че сега ще ни бъде по-лесно. Също така доста хора от персонала се и ваксинираха. Надявам се, че този път няма да излизаме от строя поне ние, за да може да реагираме по-нататък. При нас проблемът не е толкова дали ще поемем нещата, защото ще го направим. Но тук възниква въпросът дали болниците могат да поемат пациенти. Това беше проблемът в миналата вълна, защото нямаше къде да бъдат настанявани. Дано сега това не е така“.
Медиците от Спешна помощ в Кюстендил също протестират. Част от работещите там са били пред Министерството на здравеопазването заедно със своите колеги от другите градове.

„Категорично подкрепяме протеста на колегите от цялата страна във всяко  едно от исканията. Според нас най-добрият вариант е тези 1000 лева да се дават по старата методика. Това, което според нас като искане трябва да се осъществи. Когато увеличиха заплатите на всички от първа линия, никой не увеличи нашите дори и с 1 лев. Това 30-процентно увеличение трябваше да засегне и нас. Тогава мотивът беше, че защото на нас ни дават тези 1000 лева, няма да получим увеличение. А сега, по новата методика, тези 1000 лева ще ги получават единични хора, а не всички, които заслужават. Много е трудно да докажем дали един пациент е с Ковид-19. Огромен брой от тях не искат да се изследват, ние не можем да ги накараме насила. Нека разгледаме една хипотетична ситуация. Ако пациентът е прегледан на 10-о число от нас, а на 14-о е дал положителен PCR тест, това какво означава? Че когато е бил в контакт с нас четири дни по-рано, не е бил с коронавирус ли? Изискванията по новата методика са толкова безумни и нелогични. Категорично си искаме старата форма за допълнителните възнаграждения, при която ги получаваме не само при контакт с доказан ковид, а и при тези пациенти със съмнения. Клинично всеки един пациент може да бъде преценен дали да бъде обсервиран. Много хора се крият, имат симптомите и не се изследват, но продължават да си викат екипите на Спешна помощ. Най-честният и справедлив начин е да се увеличат заплатите ни с 30 процента плюс методиката за контакти със заразени, това са реално заслужените пари. Целият ни Спешен център в Кюстендил застава твърдо зад протеста. Също така имахме хора от персонала, които бяха на протеста в София днес. Синдикалните организации също са зад гърба ни. Ако до една седмица не постигнем някакъв напредък, сигурно ще продължим да протестираме с още по-сериозен брой хора“, коментира директорът на ЦСМП-Кюстендил д-р Албена Рапатинска.
В отговор на протестите на медиците от спешната помощ от Министерството на здравеопазването съобщиха, че допълнителните възнаграждения от 1000 лева месечно на работещите на първа линия ще се изплащат в срока на извънредната епидемична обстановка, както е предвидено в закона.
Заплаща се на всички лекари, сестри, санитари, шофьори и медицински работници, които обслужват болни с Covid-19.
По-рано ведомството публикува подробно пояснение на методиката на заплащане. Парите за месец юни са преведени преди седмица на второстепенните разпоредители с бюджет, уточняват от ведомството.
В Закона за бюджета на Здравната каса за 2021 година е предвидено другите допълнителни възнаграждения в размер на 600 лева месечно за лекари, 360 лева за сестри и 120 лева за санитари да бъдат изплащани през цялата 2021 година, поясняват още от министерството.