Спомени от социализма събират в музея в Брезник, подариха лексикони на деца

Общинският музей в Брезник стартира дарителска кампания във връзка с настоящата изложба “Техниката около нас по време на народната власт”. Приканваме да се включи всеки, който има предмети свързани с бита, техника, училищни пособия и много други показващи времето от края на 20-и век, призоваха музейните работници. И показаха първите получени дарения от Божидар Пантев.

Най – нетърпеливите посетители – децата, вече разгледаха гостуващата изложба в музея. Имаха желание да си направят и снимки с експонатите, получиха и обещания подарък за първи посетители – тетрадка-лексикон.

Припомняме, че от 7-и до 27-ми април в Общински исторически музей- Брезник, изложбена зала „ Военен клуб”, гостува новата пътуваща изложба на Националния политехнически музей „Техниката около нас по времето на народната власт“. Тя е реализирана като резултат от проучване мнението на посетителите на музея и е естествено продължение на вече добре познатата и успешна мобилна експозиция „Техниката у дома през първата половина на ХХ век“.

Изложбата обогатява познанията на днешните публики (особено на по-младите) за ежедневния живот в България през втората половина на ХХ век – до периода на промените, започнали след 10-и ноември. Специален акцент е поставен върху дейността на създателя на първия български персонален компютър – инж. Иван Марангозов. През 2020-та година се навършиха 95 години от неговото рождение и това е поводът да си спомним за човека, който превърна нашата страна в един от най-големите износители на компютърна и електроизчислителна техника през разглеждания период.

Посетителите имат възможност и за пряко участие в изложбата. По-възрастните – да запишат собствените си (или тези на близките си хора) интересни лични истории в специално подготвен за целта „Споменик“, а децата и учениците да попълнят забавната „тетрадка-лексикон“, която представя живота на техните връстници във времето когато се носят чавдарски и пионерски връзки. За първите посетители деца имаше и по една тетрадка-лексикон, чрез която да научат повече истории за времето, когато техните баба и дядо са били деца.

Изложбата се допълва с експонати от фонда на Общински исторически музей- Брезник.