Спонсорът на Пл. Соколов Цветан Цветанов търси 400 000 лв. от дупките на община Дупница, кметът Чимев се дърпа да плати

Пламен Соколов

Спорът е дали ремонтът е качествен, „Мега инвест холд” забрави за асфалта под паркиралите коли, търси парите чрез съда

Дупничани: Ще се опита ли Пламен Соколов да помогне в прибирането на сумата, да го наградят с бяла лястовица за заплатата от 1000 лв. за 2 часа работа в общинската болница

 

 

Строителният предприемач от Дупница Цветан Цветанов, собственик на фирма „Пътно поддържане”-Дупница и „Мегаинвест холд”, е внесъл иск от над 400 000 лв. срещу община Дупница за неосребрена сума за асфалтиране на улици в града и селата за 2015 г.

Вили Зашева

Цветан Цветанов е един от големите строителни предприемачи в Дупница, спряган за спонсор на предизборната кампания на екскмета Пламен Соколов за последните местни избори. Соколов заедно с главната счетоводителка на Цветанов Вили Зашева успяха да влязат като общински съветници.

Соколов е познат в града като един от най-големите апологети на Цветан Цветанов и един от най-големите протестъри срещу дупките по улиците. Той не пропусна да похвали Цветанов, докато обяснява своята одисея с дупките в Дупница:

Вергил Кацов

„Заради една такава дупка пред дома си той дори не плащал сметките си за вода във ВиК-Дупница. Дължа 446 лв. на ВиК-Дупница по 6 партиди. Разполагам с фактура, че дупките по улицата пред дома ми съм ги бетонирал със собствени средства. След като запълних дупките точно пред входа ми, 4 пъти гърмя водопроводът.

Йордан Йорданов

След всяка авария не ВиК, а аз заливам с бетон. Малко преди тези аварии общината даде може би над 350 000 лв. на строителния предприемач Цветан Цветанов да изкърпи дупките. Улицата стоя перфектна, но не издържа и 45 дни заради авариите. По едно време не смеех и да циментирам, защото, щом циментирам някоя дупка, тя изригва. Смятам, че след всяка авария дружеството е длъжно да възстановява уличната настилка”. Соколов нищи тази тема и на последната сесия на Общинския съвет в Дупница, на която предложи да се учреди награда „Бяла лястовица” за заслужили дупничани.

Д-р Владислав Миков

„Въпреки че самият той има неплатени сметки, непрекъснато държи сметка на кмета Чимев за неизплатени фактури на спонсора си”, пишат дупничани на редакционните имейли и добавят: „Интересно, смята ли, че той заслужава тази награда, като е такъв борец за правда, защо не коментира скандалните факти, които изнесе бившият управител на общинската болница д-р Вл. Миков, който разкри, че Соколов и съпругата му почти не са идвали на работа в лечебното заведение, а са получавали големи заплати. Според данните, изнесени от Миков, д-р Соколов е получавал около 1000 лв. месечно възнаграждение като завеждащ ортопедията. Приблизително толкова е взимала и д-р Кацарска. И двамата са били на работа за по 2 астрономически часа дневно, 5 дни в седмицата, бяха думите на д-р Миков.

Припомняме, че през 2015 г. стана ясно, че Соколови са взели целия етаж на старата поликлиника, където е разположен медицинският им център, за 82 000 лв.

Бившият кмет на Дупница д-р Пламен Соколов е една от най- пъстрите фигури в Общинския съвет. През 2012 г. сътвори чутовен скандал, след като нападнал служителя на “Синя зона” Владимир Владимиров, който е депозирал жалба срещу него в полицията. Владимиров се жалва, че медикът го нарекъл “селянин и простак и ми нанесе удар в левия крак”. Соколов имаше сблъсък от упор преди няколко години и с гарда на Братя Галеви Владимир Ангелов-Стъклето. Още се носи и славата на скандалите, които екскметът спретваше с настоящия зам.  областен управител д-р Матей Попниколов.

Интересно е какво ще предприеме сега Соколов, за да помогне на Цветан Цветанов да си вземе парите за асфалтирането на улици през миналия мандат на кмета Чимев. През 2015 година целият Общински съвет настръхна срещу калпавата работа на фирмите, спечелили обществените поръчки.

Припомняме, че преди време на заседание на Общинския съвет в Дупница Вергил Кацов заяви: „Улиците в селата на Дупнишка община се ремонтират некачествено. Кога ще се научим да изкърпваме дупки? Защо след като дупките бяха изрязани, ги асфалтираха чак след един месец? Улиците са непроходими. В чужбина всичко се асфалтира на момента – изрязват и веднага асфалтират, заяви тогава Кацов. Съветникът посочи още, че изпълнителите избирателно запълват ямите, по-голямата част от които остават. За пример даде селата Яхиново и Крайници, но проблемите са същите и в останалите села. В Дяково например има улици, на които на една изкърпена дупка има поне десетина зеещи, в които не се знае още колко години шофьорите ще трошат колите си. Темата продължи съветникът от ГЕРБ Йордан Йорданов, който беше и зам. изпълнителен директор на местния клон на „Автомагистрали Хемус”. Оказа се по думите му, че дружеството участва в ремонтите като подизпълнител. От обясненията на Йорданов стана ясно още, че фирма „Мега инвест холд” ремонтира улиците в самите села, а „Автомагистрали Хемус” – пътищата, водещи към тези населени места. „Некърпените дупки са на ВиК. Те не плащат, имат стари задължения от предишни ръководства на дружествата, затова техните дупки не се копаят”, каза Йорданов.

Юристи са категорични, че Цветан Цветанов има възможност да наложи запор над сметките на община Дупница, тъй като  общинска администрация не разполага с констативни протоколи за лошото изпълнение на работата. Кметът Методи Чимев разполага само със свидетелските показания на общински съветници от протокол от заседание на ОбС – Дупница от 29 юни 2015 година.

А иначе „Мега инвест холд” се прослави като фирмата, която асфалтира улиците, заобикаляйки паркираните коли, оставяйки участъците под тях без асфалт.

„Преди време камион, излязъл от движение, попречи на ремонта на улица „Евтим Трайчев” (бившата „Пионерска”) в Дупница. Как е възможно улицата да остане в това състояние?, обади се в редакцията възрастен мъж от улицата. Излезлият от строя автомобил с марка DAF и номер КН 7860 АТ e паркиран пред къщата на притежателя му и заема целия тротоар и част от едната лента за движение, което възпрепятства работата. Собственикът на товарната кола не е открит.