Спряха плановите операции в пернишките болници

Не се обмисля преминаване към онлайн обучение

Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Перник д-р Александър Златанов са въведени временни противоепидемични мерки на територията на региона, съобщиха от институцията. От днес се преустановява извършването на планов прием и планова оперативна дейност във всички лечебни заведения за болнична помощ на територията на областта, с изключение на ражданията, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатричната помощ.
Забраняват се посещенията на външни лица в лечебни заведения за болнична помощ и домове за социални услуги от резидентен тип на територията на региона, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий.
Предложените временни противоепидемични мерки подлежат на промяна в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на област Перник, уточнява РЗИ.

От 5 януари се наблюдава завишаване на заболеваемостта сред децата в училищна възраст, като по-голям е процентът на учениците в гимназиален етап. Оттогава до четвъртък са карантинирани 34 паралелки по данни на РЗИ. Две от тях са в Радомир, останалите са в Перник. Ситуацията се следи ежедневно. При евентуален по- рязък скок ще се предприемат съответните мерки, каза директорът на местната здравна инспекция д-р Александър Златанов. Освен в училищата карантинирани групи има и в детски гадини на територията на град Перник. Няма карантинирани групи в детските ясли.