Спукан водопровод остави Маджаре на сухо, Йордан Ковачки: От 1 г. питейната вода се излива в отходен канал, разбити шахти застрашават живота ни

Йордан Ковачки

Налягането е ниско заради планов ремонт на резервоара, проблемът ще бъде отстранен, казаха от ВиК

Самоковското село Маджаре остана без вода. Спукан водопровод  в района на главното шосе вече година излива питейна вода в одходния канал.

Венцислав Тодоров

Освен това шахтите на главното шосе са отворени, разбити и необезопасени и всеки момент могат да станат опасни за нечий живот. Това видя репортер на “Вяра“ вчера. Оказа се, че ситуацията е такава почти година и никой не взима мерки, по думите на местните хора.

Никола Нитов

Пред една от разбитите шахти са поставени клони, които не позволяват преминаването на автомобили, но пътят е съвсем открит за преминаване на пешеходци и може да се превърне в гробница за случаен пешеходец, притеснени са хората.

Стотици кубици на ден се изливат в селската река Длибоки дол, казват хората.

„От една година жителите на с. Маджаре нямаме питейна вода.  Водата е избила от една от скобите и си е намерила място да изтича през обратния канал.

Пред една от разбитите шахти са поставени клони.

Стотици кубици на ден се изливат в селската река Длибоки дол. Щетата за нас е голяма. Преди време правих дренаж около къщата ми, мислех си, че тази вода тече от дренажа, смених и тръбите на къщата, вода пак нямах, а по-късно разбрах, че не е от дренажа, нито от тръбите, а е спукан централният водопровод.

Информирах кмета на селото Иван Марков, той се е обадил на шефовете на ВиК и вече месец аварията не се отстранява. Изпратиха един багер, копнаха два метра, не установиха проблема, заровиха дупката и си тръгнаха. ВиК служителят се обърна към нас, жителите, като поясни, че ще трябва да чакаме от София да дойде лаборатория, за да кажат точното място на аварията. Така и до ден днешен лаборатория не е идвала. Бойлери не включваме, мъкнем с кофи, туби вода от центъра на селото поне за санитарно-хигиенните нужди“, това сподели пред „Вяра“ Йордан Ковачки.  „Нека шефовете на ВиК – София-област Никола Нитов и Венцислав Тодоров да защитят постовете си и отстранят спешно проблема с питейната вода, пред който си затварят очите и управници, и политици. Дерзайте, г-н Нитов, а ние ще ви похвалим, когато ръководеното от вас дружество ВиК си свърши работата”, добавят маджарци.

Потърсени за коментар, от дружеството ВиК поясниха, че в близките дни проблемът ще бъде отстранен:

„Да, запознати сме с проблема, разкопахме, не намерихме аварията и в момента чакаме лаборатория, но проблемът не е това. Налягането е ниско, понеже в момента се извършва планов ремонт на резервоара в Маджаре. От там изтичаха огромни количества вода заради спукани стени, оградата се прави също. Направи се едната камера, доста вода течеше от самия резервоар. В момента се прави и втората камера, но понеже доста дъждове се изляха, хората не поливаха и не усетиха, че се прави ремонт. Тия дни, като засуши, веднага падна налягането, а консумацията е много голяма. В момента работи само едната камера, но от четвъртък се пускат и двете. Има леки затруднения и неудобства за жителите, но това е във връзка с ремонта. Проблемът ще бъде отстранен“, увериха от дружеството.