Срам! Затрупаха гробищата в Бистрица със строителни отпадъци

Кметът Кирил Огненски се закани да реши проблемът,  слага и камери

Боклуци за пореден път заринаха гробищния парк в дупнишкото село Бистрица. Този път насред гробищата бяха изсипани плочки и строителни отпадъци. Грозната гледка разгневи бистричани, които коментираха в социалните мрежи, че мястото все повече прилича на сметище.
Позорната практика е от години.
„Отстраних проблема преди малко. Това се получи заради ремонта на един гроб. След ремонтните дейности майсторите не са изхвърлили там боклука“, обясни пред “Вяра” кметът на с. Бистрица Кирил Огненски.

Кирил Огненски

Той със съжаление допълни, че местните жители продължават да си изхвърлят битовите отпадъци на гробищата въпреки молбите му и поставените предупредителни табели.
„Положението е малко по-добре отпреди година и половина, когато имаше много повече боклуци. Но проблемът си остава. Толкова пъти призовавам хората да не си изхвърлят битовите и строителните отпадъци там. След всяко по-голямо почистване поставям нови табели, които забраняват подобно нещо. Но това продължава. Всичко е въпрос на възпитание. Виновниците са жители на нашето село, със сигурност не го докарват от съседните населени места“, каза още Огненски.
Кметът допълни, че дълго е умувал как да разреши проблема веднъж завинаги. „Бях си поставил за цел да дежуря сутрин и вечер и евентуално да установя кой си изхвърля боклука. На улицата, която води към гробищата, има 24 къщи. Все някой е видял кои са нарушителите, но хората си мълчат, защото не искат да влизат в спорове. Сега сме в преговори да се монтира една камера с автономно захранване. На самия гробищен парк няма електрозахванване и поради тази причина това се случва малко по-трудно. По-нататък ще се опитам да набавя и още камери. Надявам се, че с монтирането им ще разрешим изцяло този проблем“, завърши Кирил Огненски.

Димитър ИКОНОМОВ