Срам! Обраха църква между Банско и Добринище и кутия с дарения от манастира в Баничан

Видеоклип, публикуван във Facebook, разкрива кражба в храма “Свети Георги” между Банско и Добринище.
Събитието се е разиграло след полунощ на 3 юни, точно преди Черешова Задушница. Записът ясно показва крадеца, който прониква в светото място.
В публикацията на Туристическия информационен център в Добринище, се призовава всеки, който разпознае нарушителя, да уведоми незабавно МВР. Това е второ посегателство, което се случва в същия храм. При предишния случай извършителят остана неизвестен и не беше задържан.

В същото време полицейски служители на Районно управление-Гоце Делчев работят по получено съобщение, че за времето от 17:00 часа на 31.05.2023 г. до 15:00 часа на 04.06.2023 г. е извършена кражба на парична сума от кутия за дарения, находяща се в черквата на манастир в село Баничан, община Гоце Делчев. За случая е уведомена компетентната прокуратура и е образувано досъдебно производство. Стойността на нанесената щета е в процес на установяване.

Засегнатите от произшествията вярващи изразяват своето огорчение от липсата на почит към Божия дом и настояват за по-ефективни мерки за защита на светилищата.
Никога един вярващ човек няма да посегне да краде от църква, но безбожникът няма страх от Бога, категорични са местните хора.

Снимка – ТИЦ Добринище