Срив на пазара на коли втора ръка в Дупница

Секналият внос от чужбина и големите разходи оскъпяват предлаганите автомобили, клиентите намаляват

Срив на пазара на автомобили втора ръка, отичат автотърговци от  Дупница. Секналият от месеци внос на коли от традиционни дестинации като Италия, Франция, Германия, Белгия и други европейски държави води до драстично покачване на цените на предлаганите марки автомобили, а оттам и до отлив на клиенти. ”Положението в бранша е меко казано тежко. От една страна вносът силно намаля, от друга инфлацията сериозно удари джоба на българина и клиентите силно намаляха. Хората стават предпазливи в покупките си, тъй като не могат да си позволят по-големи разходи, още повече, че цените на автомобилите вървят нагоре. Цената на нисък клас автомобили варира между 5 и 10 000 лв. Средният клас е над 10 000 лв., а високият клас тръгват от 20 000 лв. нагоре. Преди малко повече от година за тези автомобили клиентите са плащали с 30 до 50% по-малко.

Търговците на автомобили втора ръка отчитат все по- малки печалби както заради големите транспортни разходи, така и заради повишените цени на услугите, свързани с подготовката на колите преди те да бъдат предложени за продажба пред бъдещите им клиенти. „Всички ремонтни разходи се повишиха- майсторите работят за повече пари, автобояджиите също, пастиране, измиване, въобще целият процес, който трябва да се извърви преди продажбата вече е далеч по-скъп. Това естествено води и до повишаване на крайната цена към клиента, който пък от своя страна все повече обеднява. Това прави нещата доста сложни и трудни”, коментират от автокъщите в града.

Автоджамбазите посочват няколко причини за намаления внос на автомобили втора ръка. „ Дълги години делът от Италия беше най-голям, но и там пазарът се промени. От една страна хората са принудени да карат по-дълго време старите си коли, тъй като производството на нови автомобили намаля, а това пък води до изчакване във времето. От друга страна се разви вътрешният им пазар, като хората започнаха сами да предлагат автомобилите си за продажба. Тази тенденция е в цяла Европа. Хората вече си пазят добрите коли и ги въртят на вътрешните пазари. Европеецът също обеднява и трудно отделя средства за нови автомобили. Това съответно затруднява вноса към България”, коментират от бранша и за пореден път отчитат, че ако в предишните години проблемът е бил да продадеш внесения автомобил, сега той е свързан с неговото закупуване зад граница и предлагането му на българския пазар.

Освен намален внос собствениците на автокъщи в града отчитат и спад на продажбите към традиционни клиенти от Македония и Гърция. „Поради поредица от законодателни промени, гърците се отдръпнаха от вноса на коли, а в съседна Македония пазарът вече е пренаситен и няма такова търсене”, споделят търговците.

От бранша посочват още, че повишаването на цената на горивата определя и масово търсене на коли на газ. „Клиентите искат кола на газ, тъй като вече монтирането и регистрира нето на газова уредба надхвърля 2 000 лв., което допълнително оскъпява цената. Дори малолитражките не са с такъв приоритет, какъвто имат голите на газ ”.

Сред исканията на автотърговците  е приемането на Закон за удължаване ползването на дилърски табели на автомобилите, който по думите им вече веднъж е стигнал до пленарна зала, но с последвалата политическа криза е оставен назад. „Всяко удължаване на срока за тези номера се заплаща допълнително, което още повече натоварва както бизнеса, така и клиентите”, споделят собствениците на автокъщи. Над 100 са оторизираните търговци на автомобили в Дупница, като градът е сред лидерите по продажби на коли втора ръка в страната.