Срутилият се изкоп в Перник не е бил укрепен

Снимка - ZaPernik

Окръжна прокуратура – Перник ръководи разследването за трудовата злополука

Срутилият се изкоп в Перник не е бил укрепен правилно. Това заяви директорът на “Инспекция по труда – Перник” Любомир Владимиров. Припомняме, че в понеделник двама работници от Абланица загинаха, а други двама бяха ранени, след като бяха затрупани при строителни работи по изграждането на канализацията в града.

„Върху мъжете е паднала няколко кубика земна маса. На място се виждат и други нарушения. Тази земна маса, която е покрай страните на изкопа, трябва да е на 1 метър разстояние от него. Това също е допринесло за срутването”, поясни Владимиров.

Проверката по случая ще продължи, като се изискват документи от работодателя. Фирмата ще бъде санкционирана с акт за установяване на административно нарушение. Глобата е от 1500 лв. до 15 000 лв.

Под ръководството на Окръжна прокуратура Перник се водят действия по разследване, образувано е досъдебно производство за  трудова злополука, за извършено престъпление по чл. 123, ал. 3, вр. ал. 1 от НК- причиняване на смърт на повече от едно лице,  поради незнание или немарливо изпълнение на занятие, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

“Незабавно е бил извършен оглед на местопроизшествието и са били иззети веществени доказателства, разпитани са свидетели. Предстои внасяне на протокола за оглед за одобрението им от съответния компетентен съд, в случая съдът в град Перник. Разпитани са и свидетели. Назначено е изготвянето на съдебномедицински експертизи на пострадалите. По делото са изискани документи от дружеството изпълнител на изкопните работи. Възложени са оперативни действия за установяване на всички свидетели, относими към разкриването на деянието и провеждане на разпити с тях. Това, което предстои, е назначаване на технически експертизи относно спазване на изискванията на безопасност при извършаване на изкопните работи. Разследването се извършва от следователи в Окръжния следствен отдел на Окръжна прокуратура Перник” , допълни Милева.

bTV успя да разговаря с единия от оцелелите, който разказа как се е спасил. Мъжът обясни, че е бил по-нагоре в 4-метровия изкоп, след като земната маса се свлича. По думите му спасителните екипи са дошли много бързо. Оцелелият заяви и че не е очаквал такова свличане. Той няма да се върне на работа, а ще се прибере в Абланица. Евентуалната причина за смъртта на дваматa работници е задушаване вследствие на затрупването с пръст.