Станалата известна по света крава Пенка роди теленце, изроди го собственикът му Иван Харалампиев

Кравата Пенка с теленцето Джон
  • Животинчето със сива окраска ще носи името на вече бившия евродепутат – британецът Джон Флак

 

Станалата преди година известна по цял свят крава Пенка е родила в четвъртък сутрин. За събитието съобщи собственикът й Иван Харалампиев, като се похвали, че малкото теленце е много красиво, има сива окраска и е доста игриво.

“Преди няколко месеца казах, че то ще носи името на тогавашния британски евродепутат Джон Флак, който първи се застъпи за Пенка и я спаси от сигурна гибел. Лично изродих Джон. Веднага дадох на Пенка вода и я почерпих със захар, така са ме учили моите предци. Пенка и Джон са на двора. Тук е цялото семейство и всички се радваме на новия член на стопанството, а и семейството“, каза гордият стопанин.

Харалампиев доуточни, че във фермата вече има 17 крави и едно теленце и има желание бройката да достигне поне 20.

Интересът към Пенка продължава, а само преди 10 дни Харалампиев отново получил картичка с дарение от Германия.

Иван Харалампиев

„Въпреки че мина толкова време, хората не са забравили Пенка. Любопитното е, че за нея се сещат повече чужденците, отколкото нашите. Настояват постоянно да подпомагат животното“, разказва още Харалампиев.

Припомняме, че историята около кравата Пенка стана международно известна. Тя изчезна от обект в село Мазарачево в началото на месец май преди година, а десетина дни по-късно бе открита в съседна Сърбия. Връщането й отново на българска земя се оказа изключително проблемно. В началото повечето специалисти бяха категорични, че кравата Пенка трябва да бъде умъртвена, тъй като е пребивавала в страна, която не е членка на ЕС. Случаят доби колосални размери и властите я помилваха. Първи за Пенка се застъпи британският депутат Джон Флак, който през лятото на м.г. я посети лично в село Мазарачево. По пътя към България кравата беше бременна, но загуби теленцето си.

„Аз съм голям любител на животните, семейството ми е 12-о поколение фермери. Нямаше как да остана равнодушен към случващото се. Има толкова много крави в България, които преминават през границите. Смятам, че е абсолютно нелепо да има такъв закон, който да убива кравите, въпреки че те са здрави. Според мен трябва да се върви към промяна“, обяви тогава при посещението си в Кюстендилско Джон Флак.