Стартира акция “Зима”

За какво ще се следи разказаха началниците на “Пътна полиция” и СБА-Кюстендил

От 1 ноември стартира Акция „Зима“ на територията на цялата страна. Тя бе представена от началника на сектор „Пътна полиция“ Радослав Боюклийски и ръководителят на СБА-Кюстендил Валентин Микев, които разясниха, че акцията се състои от три кампании, всяка с продължителност 10 дни. Първата десетдневка е насочена към водачите на велосипеди, индивидуални електрически превозни средства /ИЕПС/, превозни средства с животинска тяга и селскостопанска техника. През втората десетдневка фокусът ще бъде върху пешеходците, а през третата – върху водачите на моторни превозни средства. И по време на трите кампании пътните полицаи ще провеждат специализирани операции с цел подготовката на участниците в движението по пътищата за зимни условия.
Ръководителят на СБА в Кюстендил Валентин Микев подчерта, че от 1 до 7 ноември в сервизите им ще правят безплатно проверки на техническото състояние на автомобилите.
Началникът на сектор „Пътна полиция“ Радослав Боюклийски призова за стриктно спазване на правилата, да пазим собствения си живот и живота на другите. Той съобщи, че от началото на годината на територията на Кюстендилска област са възникнали 260 пътни произшествия, 71 от тях са тежки, загиналите са 8, а ранените 99 души. Установените и санкционирани водачи да управляват след употреба на алкохол са 196, а след употреба на наркотици – 38.

Съвети за безопасно пътуване през зимата

1. Сменете всички течности със зимни. Особено важно е да замените водата с антифриз.
2. Проверете техническата изправност на спирачките, средствата за сигнализация и светлинните източници.
3. Не потегляйте на път, ако отоплителната инсталация и миещото устройство за стъкла са повредени. Подменете перата на чистачките.
4. Поддържайте номерата, стъклата и огледалата за обратно виждане чисти.
5. Проверете състоянието на гумите. От 15 ноември до 1 март автомобилът трябва да е с гуми, предназначени за зимни условия, или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.
6. В три- и четириколесните МПС задължително трябва има обезопасителен триъгълник; аптечка; пожарогасител и светлоотразителна жилетка. При необходимост подновете съдържанието на аптечката.
7. Движете се внимателно при намалена видимост, в сумрак или в тъмната част на денонощието, не заслепявайте насрещно движещите се.
8. Ако не сте шофирали през зимата, информирайте се за спецификата на управление при аквапланинг, поледица, снеговалеж и влошени метеорологични условия.
9. В началото на зимата поставете в багажника буксирно въже, вериги за сняг и лопата. Проверете състоянието на резервната гума.
10. При нужда или ако сте в рискова ситуация, позвънете на телефон 112.