Стартира изграждането на анаеробна инсталация за отпадъци за над 36 млн. лв. в Благоевград

Годишно може да се обработват около 17 000 тона боклуци

С официална церемония „Първа копка“ кметът на община Благоевград Румен Томов постави началото на строително-ремонтните дейности за анаеробна инсталация за отпадъци. Общата стойност на проекта е 36 444 472,00 лв.

Томов подчерта изключителната важност на проекта за общините Симитли, Рила, Кочериново, Бобошево и Благоевград. Той пожела успешна и безаварийна работа на фирмите изпълнители.

Благоевградският проект е единственият, в който изцяло се имплементира идеята за кръгова икономика – от разделно събраните хранителни, дървесни и зелени отпадъци, които ще се третират по анаеробен – т.е. безкислороден начин в инсталацията, последващите материали ще бъдат компост и производство на електрическа и топлинна енергия с когенерационна система, с които ще се зареждат електрическите камиони, които ще събират самия отпадък. “Около 17 хиляди тона биоразградими отпадъци годишно ще могат да бъдат обработвани в инсталацията”, сподели Аглика Павлова.

На официалната церемония присъстваха представители на община Благоевград, кметът на Симитли Апостол Апостолов, зам.-кметът на Бобошево Георги Величков, управителят на „Благоевград Инвест 2016“ – инж. Костадин Шумантов, изпълнителният директор на „Балканика Биогаз“ Аглика Павлова и др.