„Старчевата“ е жива!

Над 300 чауши с тумбели и хлопци огласиха Разлог преди първия изгрев в годината

 

Над 1500 пазители на разложките традиции, обгърнаха площад „Преображение“ на най – чакания празник „Старчевата“, с нестихващи наричания за благословии и дълги общи хора.

За поредна година, още преди изгрев слънце, звън на тумбели и хлопки огласиха разложките земи, припомняйки, че е дошъл кукерския карнавал „Старчевата“. В първия ден от 2023 година по стара традиция, млади и стари пазители на българщината от седемте квартала на Разлог – „Нов път‘‘, “Долната махала‘, ”Илийска махала‘‘, ,,Крапата махала‘‘, ,,Дългата махала‘‘, ,,Сръбо‘‘ и ,,Вароша‘‘, преминаха през централните улици на града и прогониха злите сили.

Повече от 300 чауши, стотици млади и стари, пременени с разложки и автентични носии, мечкари с мечки и десетки смешници бяха приветствани от кмета на община Разлог- инж. Гърменов и официалния гост на „Старчевата“ тази година- д-р инж. Росица Карамфилова, министър на околната среда и водите.

„Старчевата“ е празник! Днес оживяват традициите, предавани през вековете от нашите деди. Днес ще се насладим на емблематичния разложки чауш, ще видим прекрасните разложки носии, прегърнали младо и старо, доказвайки за пореден път, че градът ни вече 27 години достойно пази мястото с и в редиците на Европейските карнавални градове. Да ни е честита „Старчевата“ и Новата година!“ , поздрави инж. Гърменов.

Емоциите от „Старчевата“ заедно с всички жители и гости на Разлог споделиха също д-р Мария Копанарова, председател на ОбС- Разлог, зам.- кметовете на община Разлог- г-н Иван Гюров и г-жа Гергана Колчева- Фарфарова, общински съветници и културни дейци.

 

Снимки – Александър Страхилов, Асен Великов, Славина Луканова