Стефан Караиванов разказа истината за Левски в Дупница

Родственикът на Васил Левски Стефан Караиванов гостува на Дупница, за да разкаже истината за Апостола на свободата. Стефан Караиванов представи  книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола”, издадена за първи и последен път през 1987 г. Поводът е 150-ата годишнина от гибелта на най-великият син на България и 10-ото юбилейно издание на книгата. Наследникът на Дякон Левскибе в града за първи път, по покана на библиотеката към читалище „Зора 1858”. Автор на книгата е д-р Петър Караиванов –  син на първия братовчед на Левски  Васил Караиванов и брат на дядото на Стефан Караиванов. Книгата е уникална с това, че е създадена по спомените на човек, реално участвал във всички събития, и съдържа множество писма и документи. Тя е подготвяна повече от 50 години и с основание претендира да бъде максимално достоверна. Стефан Караивановпреиздава книгата от 2013г. и се е посветил на каузата да представи обективно фактите за живота и делото на Левски и да изобличава лъжите по негов адрес. Следващата му цел е да направи документален филм за Левски, който ще включва игрални възстановки, интервюта с историци и известни личности, както и не толкова известни места, където Левски е пребивавал.

„Искам да разкажа истината за Левски!”, каза още в началото на  срещата с дупничани Караиванов. Прапрадядото на Стефан Караиванов – Генчо Караиванов, и майката на Левски – Гина Караиванова,са брат и сестра. Прадядото на Стефан Караиванов – Васил Караиванов, и Васил Левски са не само първи братовчеди, но и  най-близки съратници в революционната дейност в Карлово. Караиванов е и съосновател и касиер на Карловски революционен комитет, собственик на Караивановият хан, където Левски е провеждал заседанията на комитета (а по-късно са отсядали Бенковски, Каблешков, Волов) и първи кмет на Карлово. Той е и първият демократично избран кмет в цяла България.

Срещата се проведе сред книгите в отдел „Читалня” на библиотеката и детските рисунки на Левски, участвали в конкурсана тема „Апостолът на свободата през детските очи”, организиран от община Дупница. На събитието присъстваха гости на различна възраст и с различни професии, но обединени от личността на Левски и от възможността да научат нещо ново и различно за Апостола. Главният библиотекар Наталия Павлова въведе в темата и с въпроса за Караивановия род и даде думата на Стефан Караиванов, който откровено разказа какво държи да се знае и помни за Левски. Гостът с болка сподели за разпространяваните заблуди и откровени лъжи, изричани и тиражирани от отделни историци, автори и медии. Разказа и за мечтата си за документален филм със заглавие „Истината за Левски”, която приема катo мисия и ще направи всичко възможно да я осъществи.

Явор Тодоров, който е автор на няколко краеведскикниги за Дупница и района и на изданието „Левски сред нас”, с много чувство разказа за желанието да предостави възможност на читателя сам да отговори на въпроса ”Идвал ли е Левски в Дупница?”. От библиотеката отбелязаха, че е очертано бъдещо плодотворно сътрудничество в полза на историческата истина за Левски.

Имаше въпроси, бяха споделени мисли за книги и филми за Левски, изказаха се мнения и разсъждения. Най-малкият гост на събитието – Никола Русинов от I ”а” клас в СЕУ ”Св. Паисий Хилендарски” подари на Васил Караиванов фотография на Левски и лично му благодари. Домакините и гостите си обещаха да се видят отново в Дупница по повод осъществената мечта на Стефан Караиванов – създаването на филма „Истината за Левски”.