Стойне от Симитли с условна присъда – кучетата му наядоха до смърт 75-годишна баба, плаща по 24 900 лв. на вдовеца Христо Карадаков и децата

21-04-02-stoine1
Стойне Цонев

Три години условно с 5-годишен изпитателен срок получи окончателно от Окръжния съд в Благоевград 75-годишният Стойне Цонев от Симитли заради изядената от неговите кучета Верка Карадакова.

Той бе обвинен заедно с брат си Христо, на 70 г., за това, че не са упражнили достатъчно грижи и контрол над трите овчарски кучета. Христо обаче по това време бил на друго място и съдът го оневини.

Както „Вяра” писа, на 1 ноември 2012 г. около 15 ч в местността Ридо на махала Карадаците край Симитли 75-годишната жена бе нападната от озверели кучета, които буквално я разкъсали и тя издъхнала в адски мъки. Баба Верка била там, за да събира жълъди за храна на животните през зимата.

Тялото й било открито от ловеца Румен Милчев, който веднага съобщил на полицията. В хода на разследването се установило, че кучетата убийци – две мъжки и едно женско, са на братята Стойневи. Категорично е доказано, че точно те са убили пенсионерката, заради което и бяха евтаназирани. Животните са били агресивни и са нападнали дори и полицейския екип, който пристигнал на местопроизшествието. След това се нахвърлили и върху ветеринарите, ухапали дори и стопанина си.

Районният съд първо даде 4 г. ефективен затвор за пенсионера, но той обжалва и получи по-малко и условно наказание. Ще трябва да плати и по 24 900 лв. на вдовеца Христо Карадаков и сина и дъщерята на починалата баба Верка.