Стотици любители на народните танци се връщат на репетиции в Югозапада

  • Кирил Амбарков и Радослав Новаков: Желанието на хората да танцуват е по-силно

  • Обездвижването и липсата на комуникация повлияха зле на всички, казват хореографите

Стотици танцьори от фолклорните формации в региона възстановяват репетициите си след падането на забраната заради пандемията. Някои вече са успели да проведат първите си занимания, а на други това предстои. Всички с нетърпение са чакали завръщането и желанието им да играят българските хора е още по-силно, категорични са хореографите.

„Още в първия ден на 1 февруари проведохме репетиции с две групи любители танцьори в София. Във вторник открихме сезона, който по обясними причини закъсня, в Самоков, а в петък – в село Ресилово. В хората има притеснение. Въпреки че спазваме всички предписания. В залите ще има по-малко хора.

Ще изпълним изискването за използване на 30% от капацитета на помещенията, в които се провеждат репетициите и за спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м между танцьорите.  Съобразяваме се максимално с мерките. Никой обаче няма да бъде лишен от възможността да танцува. Ако трябва, ще увелича времетраенето на репетициите, ще работим извънредно, за да се включат всички”, каза Кирил Амбарков – хореограф и главен художествен ръководител във Фолклорен танцов ансамбъл „Рила”, който има по четири групи деца и възрастни в Самоков и сапаревобанското село Ресилово. „Хората идват с огромно желание, дори по-силно отколкото преди ограниченията.

Доста дълго време са чакали да се върнат към пълноценния си живот. Обездвижването, качването на килограми, несоциалният живот още повече ги мотивират да се върнат към предишния ритъм. Все повече осъзнават колко е важна физическата активност и ползотворното влияние на българските народни танци и музика не само за физическото здраве, но и за психиката”, коментира Амбарков. В типично свой стил хореографът пусна във фейсбук съвети към възпитаниците си, за които отбеляза, че е заимствал от колега. Ето какво казва: „10 са нещата, които искам да припомня: “Бяла роза” не е хоро; никой не знае всички хора; разучаването на “Граовско хоро” не те прави професионалист; изкуството трябва да ни обединява. Няма най-добър. Не се надувай; това, че си завършил висше образоване, не е гаранция, че ставаш за преподавател; четенето на специализирана литература за танци и консултация с хореографи с повече опит не е срамно. Напротив, препоръчително е; не си танцувал дълго време. Не се хвърляй веднага, защото ще се контузиш; да, трябва да спазваме правилата – както заради безопасността, така и за да не ни затворят отново;  не, не може с външни обувки в залата; всички искаме да сме по турнета и фестивали, но трябва да сме търпеливи”.

Радослав Новаков – друг хореограф от региона, също е провел една репетиция и също е видял желанието на хората, с които работи, да започнат да танцуват отново. „Първата репетиция беше на 1 февруари, с групата за фолкфитнес в село Мламолово. Там са 10-12 души и повечето дойдоха в залата. Отсъстващите заради ангажименти също ще се върнат. Днес имам репетиция в Дупница и продължавам по график с останалите групи. Всеки ден имам репетиции. Хората си искат движението – независимо дали ще е спорт, народни танци и т.н. Ние не сме работили 6 месеца, както знаете. Миналата година ни затвориха от 13 март до 15 юни, есента през ноември отново ни спряха. Това се отрази зле на всички от гледна точка на комуникацията, загуби се контактът между хората като цяло”, каза ръководителят на ТФ „Ритми”. Освен в Дупница, Новаков води групи за български народни танци в Сапарева баня, Сапарево и радомирското село Дрен.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА