Стотици от близо и далеч се веселиха на 3-дневния събор в Брезник (видео)

Три дни Брезник бе в плен на най-големия в Граово събор “Видовден”. Градът се изпълни с хора и глъчка, а тържествата поднесоха много емоции и добро настроение.

Търговци бяха окупирали главната улица с най-разнообразни сергии, а стотиците посетители от близо и далеч пазаруваха, разглеждаха и се забавляваха.

Огромен интерес за поредна година предизвика фермерския пазар, на който производители предложиха уникални стоки и домашни храни – млека ,сладка, мед, кюстендилски череши…. Майсторките от народно читалище “Иво Войвода 1928 г.” в Долна Секирна изкушиха с питки, баници, зелници и кексове.


На пазара гостува Теменужка Матева, лидер на общността на Slow Food в България, която представи традицията за направа на трахана. Местният регионален младежки център обсъди възможността да се присъедини към мрежата на Slow Food, проучвайки и популяризирайки граовските кулинарни традиции.


В празничната програма по повод откриването на „Видовден“ ансамбъл „Филип Кутев“ поздрави всички гости на Брезник, а пищна заря огря небето и даде началото на граовския събор. Гостите бяха забавлявани от певците Нелина и Здравко Мандаджиев. Аплодисментите обраха и самодейците ,които с много талант и любов представиха творчеството си на събора.