Стотици посрещнаха празника „Кюстендилска пролет“

Стотици кюстендилци отбелязаха празника на града навръх 21 март. Честванията по случай „Кюстендилска пролет“ започнаха с молебен за здраве и благоденствие на жителите и гостите на града, отслужен от Белоградчишкия епископ Поликарп и свещеници от Кюстендилска духовна околия.

Сред гостите на празника бяха Адрианополският епископ Евлогий – игумен на Рилския манастир, Силвия Георгиева – изпълнителен директор на Националното сдружение на общините, както и много политици, предаде БТА.

“Отново сме тук, на площада в Кюстендил – в радост, мир и земна любов, за да посрещнем пролетта и заедно с това начало да подтикнем мислите си към Възкресението на Господа Исуса Христа, за да се подготвим за празника на празниците, който предстои да посрещнем”, каза в словото си епископ Поликарп. Той поздрави жителите на Кюстендил от името на българския патриарх Неофит, който наскоро стана почетен гражданин на Кюстендил и уточни, че отличието му ще бъде връчено на 23 март. От името на българския партриарх, епископ Поликарп пожела на жителите и гостите на Кюстендил здраве, просперитет във всяко отношение, благословение на труда на ръцете. “Да бъде благословено новото начало”, пожела Белоградчишкият епископ Поликарп.

На сцената на централния площад “Велбъжд” се състоя и традиционният ритуал по предаването на символите на града от миналогодишните на новоизбраните девойки “Кюстендилска пролет”. “Бъдете здрави и благословени. Нека пъстрите цветове на пролетта да ви зареждат с щастие и положителни емоции и нека заедно да продължаваме да пазим прекрасните си традиции! Честита пролет, Кюстендил”, отправи своя поздрав и носителката на короната “Кюстендилска пролет” 2023 Моника Йорданова.

По повод пролетния празник, в центъра на града се проведе и изложение на цветя. В празничната програма в центъра на града се включиха артистите от ансамбъл “Пирин”, които представиха своя нов спектакъл “През девет планини”.

Празникът продължи на сцена “Базиликата” в лесопарк “Хисарлъка”, където по стар обичай избраната за символ на града девойка “Кюстендилска пролет” отправи поздрав към своите съграждани по повод настъпването на първия пролетен ден. За настроението на гостите там се погрижиха кюстендилските изпълнители Симона Петрова – Мона, Димана Крумова и Кристиян Янкулов.