Стотици се веселиха от душа и сърце на Фестивал на кестена в Петричко

Стотици гости от страната и чужбина на празничната кулминация на деветия Фестивал на кестена превърнаха в град и без това многолюдното село Коларово, в северното подножие на планината Беласица.
Жителите на селата Беласица, Коларово, Самуилово, Камена, Яворница, Ключ, Скрът и Габрене за пореден път умело откликнаха на идеята за представяне на уникалното природно богатство на баладичната Беласица планина и специфичната култура, бит и поминък на Подгорието.

На експозиционните шатри, пъстрите сергии, както и на централната сцена пред местното читалище „Яне Сандански – 1952“ можеше да се опита, види и чуе всичко, което ражда земята и душата на Подгорието – от неустоими кулинарни изкушения до неостаряващи народни песни и ритми.

Вкусен, пъстър и неповторим, фестивалът представи най-доброто от българската идентичност, популяризира беласишките кестенови гори и община Петрич.
Директорът на Дирекция на Природен парк „Беласица“ инж. Добриел Радев приветства от сцената всички присъстващи. Официални гости на „Фестивал на кестена 2022 г.“ бяха народният представител Костадин Стойков, кмета на Община Петрич Димитър Бръчков, заместник-областният управител Слави Христов и кметът на село Коларово Величка Спасова.

Събитието се организира от Дирекция на Природен парк „Беласица“ с финансовата подкрепа на Югозападното държавно предприятие и Община Петрич, в партньорство с Българска фондация „Биоразнообразие“ и Пирински туристически форум. Съдействие се оказва от Исторически музей град Петрич, както и от кметовете, читалищни секретари и жители на района.